• home
 • video
 • pas verschenen

  Red Panthers slepen tegen Japan barrages uit de brand op WK in Londen

  België mag door de winst tegen Japan naar de barrages.

  België mag door de winst tegen Japan naar de barrages.

  Op het WK in Londen heeft de vrouwelijke nationale hockeyploeg (FIH-13) een broodnodige zege geboekt tegen Japan (FIH-12). In de 3e en laatste groepswedstrijd wonnen ze met 6-3, waardoor ze een vroegtijdige exit vermijden. In de barrages neemt België het op tegen Argentinië (FIH-3) of Spanje (FIH-11).

  Enkel de groepswinnaar van elke poule stootte rechtstreeks door naar de kwartfinales, maar reeds voor de wedstrijd tegen Japan was al duidelijk dat een barragematch het hoogst haalbare was voor de Red Panthers. Bij verlies werd België 4e en laatste, wat de uitschakeling zou betekenen.

   

  Winnen was dus de boodschap, en dat hadden de Belgische hockeyvrouwen goed begrepen, want ze begonnen uitstekend aan de wedstrijd. Na 7 minuten al opende Judith Vandermeiren de score na een penaltycorner. Tien minuten later verdubbelde Jill Boon de voorsprong. Ze werkte een center van Barbara Nelen in doel.

   

  In de 22e minuut kroop Boon in de rol van aangever, waarna Anne-Sophie Weyns de Belgen op 3-0 zette. België zat op rozen, want dat was ook meteen de ruststand.

  Jill Boon

  Jill Boon was een gesel voor de Japanse defensie en werd verkozen tot speelster van de match.

  Japan kruipt recht, maar Belgische winst komt niet in gevaar

  Na de pauze ging België voort op zijn elan. Louise Versavel maakte er in de 33e minuut, weer na een actie van Boon, 4-0 van. Kort daarna kwam ook Japan op het scorebord, langs Akiko Kato, maar lang duurde de vreugde van de Aziaten niet.

   

  Louise Versavel (39', 47') diepte met haar 2e en 3e treffer van de avond de voorsprong van de Panthers immers verder uit. In de laatste tien minuten rechtte evenwel nog Japan de rug. Via Kana Nomura (50') en Hazuki Nagai (57') milderden de Aziaten tot 3-6. De Belgische zege kwam echter niet meer in gevaar. 

   

  Door de winst worden de Red Panthers zeker 2e of 3e. De uiteindelijk eindstand in de poule van de Belgen (groep D) staat pas vast na de laatste poulematch tussen Australië (FIH-5) en Nieuw-Zeeland (FIH-4). Volgende dinsdag (30 juli) staan de barrages op het menu. Dan is ofwel Spanje, ofwel Argentinië de tegenstander.