• home
 • video
 • pas verschenen

  Het beste uit Vive le Vélo: "Quintana mag bij Openbare Diensten gaan koersen"

  Er werd gisteren wat afgelachen aan de tafel van Vive le Vélo.

  Met Eddy, Jo en Stephanie Planckaert was de ambiance gisteravond verzekerd aan tafel bij Karl Vannieuwkerke.  Maar tussen de lachsalvo's door werd er ook uitgebreid gesproken over onder meer het tijdritpakje van Dumoulin en de klasse van Thomas. Wij verzamelden de beste momenten uit Vive le Vélo.

  "Jullie hebben mijn leven gered"

  Verbazing alom toen bleek dat het tijdritpakje van Tom Dumoulin spoorloos was voor de start van de tijdrit. Gelukkig voor de Nederlander werd er in allerijl nog een nieuw pak gestikt bij de kledingfabrikant in het Baskenland. Straf verhaal of een slimme publiciteitsstunt?

   

  "Normaal gezien heb je als wereldkampioen een paar reservestukken liggen in de vrachtwagen", zegt Jo Planckaert, VIP-chauffeur bij Quick-Step Floors. "Bij ons heeft Belgisch kampioen Yves Lampaert genoeg truien mee.  We hebben bolletjestruien en zelfs gele truien mee. Alles is voorzien."

   

  Ook Eddy heeft zo z'n bedenkingen: "Dit is een stunt, dit kan toch niet." Maar bij het zien van beelden van Dumoulin aan de startplaats wordt er toch weer getwijfeld. De Nederlander lijkt oprecht blij wanneer hij zijn pak in ontvangst neemt. "Jullie hebben mijn leven gered", klinkt het.

  "Van klassiek renner naar ronderenner, chapeau"

  Zonder ongelukken staat Geraint Thomas straks als eindwinnaar op het podium in Parijs. Tot verrassing van Eddy. "Hij was zeker niet één van mijn favorieten. Ik had veeleer Dumoulin en natuurlijk Froome verwacht. Quintana, die mag binnenkort gaan koersen bij de Openbare Diensten (WAOD, wielerbond voor amateurs, red.).

   

  Ook Jo had de Tourzege van Thomas niet verwacht. "Drie jaar geleden won hij de E3 Harelbeke. Van een klassiek renner omscholen naar een ronderenner, chapeau. Ik had echt niet gedacht dat hij kon winnen, ik dacht dat het voor Froome zou zijn."

   

  Is Thomas een one-hit-wonder? "Als ze volgend jaar de kaart van Froome trekken, zal hij zich daarnaar moeten voegen", zegt Jo. "Sky heeft het goed gedaan. Mocht Froome gewonnen hebben, was dat misschien niet zo sympathiek overgekomen."

   

  Toch heeft Thomas het vooral zelf afgedwongen, daar zijn de Planckaerts het over eens. "Iedereen mocht demarreren, mocht hij geen helm op gehad hebben, zijn haar was niet verwaaid", zegt Eddy. "Dumoulin ging, Thomas moest twee keer ademen en hij was mee. Hij was de beste renner."

  "Thomas wist misschien dat Froome niet zo goed was"

  Thomas was niet alleen de beste renner in de Tour, hij pakte het ook slim aan. "Het was zichtbaar vanaf de eerste dag", zegt Eddy. "Hij pakte bonificatieseconden, hij was ermee bezig van bij het begin. Hij wist misschien ook dat Froome niet zo goed was. Als je evalueert hoe hij gereden heeft, wist hij meer denk ik."

   

  Een verstandige tactiek van Thomas, vindt ook Jo . "Als Froome in die eerste ritten de gele trui pakt, is het voorbij voor Thomas. Hij moest vóór Froome geel pakken, hij heeft het strategisch goed aangepakt."

   

  Eddy verwacht nog meer moois van de Welshman. "We hebben het laatste van hem nog niet gezien. Hij had nog overschot. Als hij wou, kon hij ook de tijdrit nog winnen."

  "Opgegeven in een tijdrit, wie kan dat zeggen?"

  Karl Vannieuwkerke wou graag weten hoe belangrijk het mentale aspect in zo'n tijdrit is. Bijzonder groot volgens Eddy Planckaert en die demonstreerde het meteen met een anekdote.

   

  "Met de groene trui in de Tour had ik zo'n schrik om buiten tijd aan te komen. Ik heb me speciaal voorbereid op tijdrijden en ik werd toen 30e. Voor mij was dat zeer goed, ik was zelfs 1e Belg. Als je gemotiveerd bent, kan je veel meer in een tijdrit."

   

  Opgeven in een tijdrit gebeurt zelden, maar ook daar heeft Eddy Planckaert ervaring mee. "In de laatste rit van Parijs-Nice was er de tijdrit over de Col d'Eze. Ik draaide die hoek om en het was meteen 15 à 20 procent omhoog. Na 300 meter dacht ik "Wat ben ik hier eigenlijk aan het doen?" en ik ben teruggekeerd. Opgegeven in een tijdrit, wie kan dat zeggen?"

  De Planckaerts lachen zich een breuk met archiefbeelden

  Lekke band Miguel Indurain houdt Prudencio in de Tour

  Sammy bij Lawson Craddock: "Niet opgeven zit in bloed"

  Primoz Roglic aan tafel bij Maarten

  Jo Planckaert verklapt de code van z'n bankkaart

  Renaat Schotte zoekt uit wat er fout liep bij tijdsregistratie

  Bekijk de volledige aflevering van Vive le Vélo