• home
 • video
 • pas verschenen

  Dumoulin: "Winnen met 1 seconde, niet te geloven"

  Dumoulin heeft op de valreep nog een ritzege te pakken.

  Veel spannender kon de afsluitende tijdrit in de Tour niet worden. Tom Dumoulin won met amper 1 seconde voorsprong op Chris Froome.  "Ik dacht dat Froome 1 seconde sneller was toen ik over de finish reed." Dumoulin kan leven met z'n 2e plaats in de algemene stand. "Ik kon Thomas nooit in de problemen brengen."

  Onduidelijkheid troef toen Dumoulin over de streep bolde. De tijdsregistratie in beeld gaf aan dat de Nederlander 1 seconde trager was dan Froome. Beiden stonden even samen naar het scherm te turen in de hotseat, maar uiteindelijk bleek de winst toch voor Dumoulin.

   

  Ook voor de Nederlander zelf was het verwarrend. "Ik wist niks van tussentijden. Ik dacht dat Froome 1 seconde sneller was dan ik toen ik over de finish reed. Iedereen zei dat ik tweede was op 1 seconde. Ik dacht: "Shit, maar so be it." Toen waren Chris en ik naast elkaar tv aan het kijken. Ik zag mijn naam als eerste staan en dacht: "Hoe kan dat nou?". Uiteindelijk  bleek ik het dus te zijn met 1 seconde."

   

  Dumoulin was de hele tijdrit op achtervolgen aangewezen en maakte pas op het einde het verschil. "Ik voelde me gisteren echt slecht en de laatste dagen had ik al het gevoel dat ik aan de limiet zat. Dus ik ben wat voorzichtig gestart. Uiteindelijk maak ik het nog goed. "

  Ik wist niks van tussentijden. Ik dacht dat Froome 1 seconde sneller was dan ik toen ik over de finish reed

  Tom Dumoulin

  "Ik ben mijn kledingfabrikant eeuwig dankbaar"

  Dumoulin heeft zo op de valreep z'n ritzege te pakken. De dag begon nochtans slecht, deze ochtend bleek zijn speciale tijdritpak plots spoorloos. "Ik was vanmorgen zo nerveus toen we ontdekten dat we mijn tijdritpak kwijt waren. "


  "Mijn kledingfabrikant is van het Baskenland en ze hebben deze ochtend nog een nieuw pak gemaakt. Ik ben ze eeuwig dankbaar, anders had ik niet kunnen aankomen in dit mooie wereldkampioenenpak." 


  Dumoulin kwam ook nog even terug op zijn interview van gisteren na de laatste bergrit. "Gisteren was het zo zwaar, ik denk dat alle frustratie er na de finish een beetje uitkwam. Maar vandaag…, ik kan dit niet geloven. Winnen met 1 seconde, echt ongelooflijk."

  "Nergens spijt van, Thomas was gewoon beter"

  Zonder ongelukken staat Tom Dumoulin morgen als tweede op het podium in Parijs. Had het anders kunnen lopen met Wilco Kelderman aan de start of zonder de tijdstraf in de rit naar Mûr-de-Bretagne? "Nee, want als ik dichter bij Geraint Thomas was gekomen, dan had hij mij gesloopt in de laatste week", zegt Dumoulin.

  "Hij was gewoon beter, ik heb hem nooit in de problemen kunnen brengen. Gisteren zat ik echt op hangen en wurgen nog mee. Ik heb nergens spijt van, de beste heeft gewonnen. Enorm veel respect voor Thomas."

   

  Zet Dumoulin volgend jaar alles op de Tour? "Nee, eerst het parcours afwachten. Ik wil niet elk jaar twee grote rondes rijden. Ik ben nog maar 24, dus ik vind dat nog niet nodig. Het is wel het meest logische om eens vol voor de Tour te gaan, na afgelopen jaren twee keer de Giro te hebben gedaan."