• home
 • video
 • pas verschenen

  ASO geeft uitleg bij verwarrende tijdsregistratie: "Politieagent wandelde over de finish"

  De tijdsregistratie ging van rood naar groen bij de aankomst van Dumoulin.

  De tijdsregistratie bij de aankomst van Tom Dumoulin in de tijdrit zorgde voor verwarring. Eerst leek de Nederlander een seconde trager dan Chris Froome, maar meteen daarna bleek hij toch sneller. Een politieagent bleek de boosdoener. "Het is meteen rechtgezet", reageert Tourorganisator ASO.

  Tijdsregistratie is uiteraard cruciaal in een tijdrit, maar vandaag ging dat dus niet helemaal zoals gewenst in de Tour. Toen Tom Dumoulin de finish overschreed, werd hij op de grafiek in beeld als tweede geplaatst op 1" van Froome. Meteen daarna kleurde het rode vakje met z'n achterstand groen en bleek hij plots 1"78 sneller dan Froome. En dus de winnaar van de tijdrit.

   

  Waar liep het fout? Renaat Schotte stak z'n licht op bij Guillaume Kleszcz van Tourorganisator ASO. "Er was op zich geen probleem met de tijdsregistratie en de
  grafiek die op tv te zien was. Een politieman is over de finish gewandeld tussen de aankomst van Froome en Dumoulin en dat is meteen daarna rechtgezet."

   

  De tijdsregistratie reageert dus ook als iemand anders dan de renner de finish overschrijdt. De politieagent stapte voor het oog van de elektronische tijdswaarneming toen Froome in de laatste rechte lijn zat, waardoor de klok stopte. "Daarom is er een automatisch systeem om dat te corrigeren. Dat is ook de reden dat de tijd van Dumoulin meteen daarna in het groen verscheen", zegt Kleszcz.

  De Cauwer: "Dit is pijnlijk"

  Ook voor Michel Wuyts en José De Cauwer was het verwarring troef in de commentaarcabine. "Dit is echt wel pijnlijk. Niemand wist wat er aan de hand was, het ging snel van rood naar groen", zegt De Cauwer.

   

  "Ze zijn ook niet aan hun proefstuk toe. De voorbije dagen hebben we meerdere keren klassementen en uitslagen gekregen van de vorige dagen. Ook dat zou beter kunnen."

   

  Een alerte collega wees Wuyts en De Cauwer er na de rit al op dat er bij de aankomst van Froome iets foutliep. "Op de beelden zag je dat de tijd stopte toen Froome op 4 à 5 meter van de finish was."

  Tijd van Dumoulin springt van rood naar groen:

  Tijdsregistratie stopt enkele meters voor Froome aankomt: