• home
 • video
 • pas verschenen

  Vanhaezebrouck: "Elke keer opnieuw een eerste schooldag"

  Hein Vanhaezebrouck

  Hein Vanhaezebrouck heeft vertrouwen in het nieuwe seizoen.

  Morgen om 18u trekt Anderlecht zijn seizoen op gang op het veld van KV Kortrijk. Op de persconferentie daags voor de match blikte coach Hein Vanhaezebrouck vooruit op het nieuwe seizoen. 

  Het Guldensporenstadion is morgen het decor van de eerste competitiewedstrijd van Anderlecht, seizoen 2018-19. Is het uitzonderlijk warme weer een extra factor? "Als het zo warm is, moet je je wel wat aanpassen", begint Vanhaezebrouck. "Ik vermijd liever trainingen in de namiddag, maar voor de rest zijn we goed voorbereid. Het komt er vooral op aan om genoeg te drinken, en verder werken we ook met zoutoplossingen. Met de baas van Etixx (Marc Coucke) als voorzitter hebben we alvast alles voorhanden."

  Voor de wedstrijd morgenavond kan Vanhaezebrouck niet rekenen op een aantal spelers. "Sven Kums sukkelt al een tijdje met irritatie aan zijn heup, Saief is op de sukkel met kleine kwaaltjes, en ook Najar en Sowah zullen er nog niet bij zijn."

  Trekt Anderlecht de kaart van de jeugd?

  Tijdens de voorbereiding staken een aantal youngsters de neus aan het venster. Is het moeilijk werken met zoveel jonge spelers in de kern? "Ik heb vroeger nog met de jeugd gewerkt, dus daar heb ik absoluut geen problemen mee.

   

  Anderlecht is toch een club die op vlak van de jeugd altijd goed scoort, met jeugdploegen die vaak hoog eindigen. We moeten dan ook niet per se wachten op een nieuwe Kompany of Lukaku. Ik denk dat er nog jongens zijn die de kwaliteit hebben om de selectie te halen, ook al halen zij misschien nog niet dat niveau". 

   

  Mogen de jonge spelers, zoals bijvoorbeeld Bornauw, dan van een basisplaats dromen? Of zullen er nog jonge spelers worden uitgeleend? "Ik heb nog nooit een ploeg vrijgegeven de dag voor een wedstrijd, maar ik heb alleszins geen schrik om hen in de basis te zetten." 

   

  "Het is ook zeker niet de bedoeling om alle jonge gasten uit te lenen, tenzij we vermoeden dat ze niet genoeg speelminuten zullen kunnen verzamelen", gaat Vanhaezebrouck verder. "In dat geval moeten we toch overwegen om ze elders speelminuten te geven".  

  Alexis Saelemaekers

  Vorig seizoen liet Alexis Saelemaekers al mooie dingen zien.

  "Op drie fronten meestrijden"

  Met welke ambitie start Anderlecht aan het nieuwe seizoen? "Zo'n start van een nieuwe seizoen voelt toch altijd wat aan als een eerste schooldag. Na een goede voorbereiding hebben we er vertrouwen in, maar Kortrijk is altijd een lastige verplaatsing. 

   

  We willen alleszins op drie fronten meestrijden: ver geraken in de beker, Europees overwinteren en in de competitie mee zijn met de besten, om zo naar Play-off 1 te gaan en daar de strijd te kunnen leveren voor het hoogste". 

   

  Is Anderlecht dan sterker dan vorig seizoen? "Als je in oktober toekomt, is het moeilijk. Zo vroeg op het seizoen is het moeilijk om twee teams te vergelijken. Je moet de nieuwe jongens respijt geven en ook de jongeren hebben tijd nodig om zich te ontwikkelen. Maar achter de nieuwe jongens wil ik me alvast niet verschuilen. Als je zes weken kan werken, moet dat toch al wel lukken. 

  Tot slot: is Dimata sterker geworden na zijn jaar in de Bundesliga? "Ik heb altijd gezegd dat de Duitse competitie voor iedereen sowieso een goede leerschool is.

   

  Dimata lijkt me fysiek sterker en verteert alles beter. Hij kan natuurlijk nog heel veel verbeteren, maar hij heeft toch al stappen gezet sinds zijn periode bij Oostende. Ik denk dat zijn periode in een andere omgeving hem volwassener heeft gemaakt, ook mentaal. Hij is sowieso een speler met nog veel progressiemarge, die op termijn bij de beste spitsen van België en eventueel zelfs bij de Belgische ploeg kan horen.