• home
 • video
 • pas verschenen

  Kan Van der Poel de Tour winnen? "Eerst voor groen gaan dan voor geel"

  Mathieu van der Poel

  Mathieu van der Poel is Nederlands kampioen in 3 onderdelen.

  Nederlands kampioen op de weg, in het veld én op de mountainbike: alles wat Mathieu van der Poel aanraakt, lijkt in goud te veranderen. Maar zou hij ook kunnen meedoen voor de Tourzege? We vroegen het aan enkele Nederlandse journalisten.

  "Het talent van Van der  Poel is natuurlijk onweerlegbaar", zegt Maarten Ducrot. "Maar een grote ronde is ook onweerlegbaar iets anders dan rondjes van een week. In het klimwerk over meerdere cols en meerdere dagen na elkaar moet hij het nog laten zien. Dat wordt voor hem een ontdekking, maar ik zou hem die ontdekkingsreis graag zien maken."

   

  "We weten niet of hij het in zich heeft om 3 weken na elkaar te presteren", zegt ook Gio Lippens. "Ik ben er zeker van dat hij etappes kan winnen. Ik zie eerder een 2e Sagan in hem. Hij kan op veel terreinen uit de voeten. Hij kan sprinten, op kasseien rijden en ook het middengebergte ligt hem. Omdat hij de bergen kan overleven kan hij op de groene trui mikken."

   

  Ook Han Kok maakt de vergelijking met Sagan. "Hij kan zijn carrière in de Tour opbouwen en beginnen als een soort Sagan. Als hij zijn mogelijkheden verder ontdekt en uitdiept, kan hij klassementsrenner worden. Want eigenlijk kan hij op termijn zowat elke rit in de Tour winnen. En hij kan dus ook de groene trui, de bergtrui én de gele trui winnen."

  "Klassementsrenners zijn saai en Mathieu haat saaiheid"

  De Nederlandse journalisten houden wel allemaal een slag om de arm vanwege het speelse karakter van Van der Poel. "Hij gaat zijn eigen weg op dit moment en wil nu vooral lol trappen", zegt Ducrot. "Hij doet nu even wat mountainbike en wordt meteen Nederlands kampioen. "De Tour de France? Ik zie het wel.", klinkt het dan."

   

  "Van der Poel stippelt zijn eigen parcours uit en dat heeft altijd al gewerkt. Als hij iets wil, dan lukt het hem", zegt Lippens. Al vult Ducrot aan: "Het wordt nu wel tijd om de inhoud te kweken die je nodig hebt om 3 weken aan te kunnen. Daarmee moet hij niet te lang wachten."

   

  "Of het jammer is dat hij niet meer op de weg rijdt? Het is zijn carrière, hij moet zelf weten wat hij wil. Hij vindt dat zijn toekomst nu in het veld ligt in de winter en op de mountainbike in de zomer. Hij heeft een olympische droom. Laat die jongen, hij vindt dat technische spel met die fietsen mooi."

   

  "Als hij klaar is in het veld  en op de mountainbike, dan moet hij zelf beslissen of hij voor een klassement in de Tour wil gaan. Maar het enige gevaar is dat klassementsrenners een beetje saai zijn en Mathieu houdt niet van saaiheid. Niet in alleen in de koers zelf, maar ook in de voorbereiding. Mathieu wil spelen. Maar dat is de Mathieu van nu en nu hebben we het over de Mathieu over 3 of 4 jaar."

  Poulidor: "Hij is buitengewoon"

  Ten slotte laten we ook nog grootvader Raymond Poulidor aan het woord, die zelf jarenlang vruchteloos heeft gejaagd op die Tourzege (hij stond 8 keer op het eindpodium, maar nooit bovenaan). "Mathieu is buitengewoon. Hij amuseert zich op de fiets, net zoals Sagan. Veldrijden, mountainbike, op de weg: hij kan het allemaal."

   

  "Sommigen zeggen dat hij te veel koerst, maar dat is niet waar. Ik sprak met zijn vader en die zegt dat hij niet meer koerst dan de anderen, zelfs minder. Alleen wint hij elke keer als hij koerst."

   

  "Iedereen vraagt  mij wanneer hij de Tour zal rijden en wanneer hij naar de weg gaat. Maar hij is al Nederlands kampioen op de weg geworden en was al wereldkampioen bij de junioren."

   

  "Ik sprak met de Belgische kampioen (Lampaert) en die zei mij: "Laat Mathieu maar voort in de modder ploeteren, want als hij overstapt naar de weg, verslaat hij ons allemaal." Dat is toch formidabel!"