• home
 • video
 • pas verschenen

  Het beste uit Vive le Vélo: "Roglic komt volgend jaar terug om Tour te winnen"

  Jochim Aerts en André Boonen waren te gast in Vive le Vélo.

  Eddy Planckaert loste Bert De Backer gisteravond af als analist bij Vive le Vélo. Schoven ook mee aan tafel bij Karl Vannieuwerke: André Boonen en Jochim Aerts, CEO van fietsenfabrikant Ridley. Wij verzamelden de beste momenten.

  "Met iets meer reserves had Dumoulin meer kunnen doen"

  Weinigen twijfelen er nog aan dat Geraint Thomas zondag de Tour wint. Ook Eddy Planckaert niet. "Ik zou niet weten wat er nog moet gebeuren, tenzij een valpartij. Als je ziet hoe fris hij nog is, hij rijdt zo makkelijk."

   

  Dumoulin reageerde zelf op de aanvallen van Primoz Roglic. Waarom  liet hij Thomas de kastanjes niet uit het vuur halen? "Hij had schrik om z'n tweede plaats te verliezen. Maar hij neemt ook zijn verantwoordelijkheid. Hij gaat zelf in de aanval om de Tour te winnen, maar tegen Thomas is niks te doen."

   

  Toch had er volgens Planckaert meer in gezeten voor Dumoulin. "Had hij de Giro niet gereden en er meer in geloofd. Hij dacht in het begin van het jaar niet dat hij van Froome en zijn ploeg kon winnen. Met iets meer reserves en iets meer geluk, want hij heeft ook straftijd gekregen, had hij meer kunnen doen."

  "Wie van 100m hoog durft te springen, kan ook afdalen"

  Primoz Roglic maakte indruk in de laatste bergrit. De Sloveen won dit jaar al de Ronde van het Baskenland en de Ronde van Romandië en staat nu plots 3e in de Tour. "Ik heb hem nog nooit zo zien fietsen, ik denk dat hij in de vorm van zijn leven is", zegt Jochim Aerts. "Volgend jaar komt hij terug om de Tour te winnen."

   

  De dalerskunsten van de ex-schansspringer maakten indruk op Eddy Planckaert. "Hij lost Dumoulin en Thomas en die kunnen toch ook dalen. Hij rijdt weg in de mist en in bochten die moeilijk in te schatten zijn. Het is waaghalzerij, maar hij heeft de ervaring van het skiën. Als je van 100 meter hoog durft te springen, dan durf je ook wel afdalen", lacht Planckaert. "Met een goede ploeg is hij een kandidaat-winnaar."

   

  Roglic is ook een uitstekend tijdrijder. Met amper 19 seconden achterstand op Dumoulin zit de tweede plaats er nog in. Kan hij volgend jaar de Tour winnen? "Als je de ploeg gaat aanpassen naar het systeem van Sky, dan is er een mogelijkheid", denkt André Boonen. "Hij past volledig in het concept van een ronderenner."

  "Sprinter en klassementsrenner, het werkt niet"

  Met twee ritzeges voor Dylan Groenewegen én met Primoz Roglic en Steven Kruijswijk in de top 5 is LottoNL-Jumbo aan een uitstekende Tour bezig. "Ze hebben zeker niet het grootste budget en zitten zelfs niet in de top 5, dus ze zijn echt wel de revelatie. Op 2 fronten meedoen met zo'n budget is ongezien", zegt Aerts.

   

  Voor volgend seizoen zal de ploeg wel een paar knopen moeten doorhakken. "Nu moeten ze beslissen wat ze willen.  Als je een ploeg gaat samenstellen voor Groenewegen en een halve ploeg voor de klimmers, dan kan je geen klassement meer rijden", zegt Boonen.

   

  "Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Kijk naar Dumoulin, Sky controleert en hij kan daar als eenzaat ook wat van profiteren", werpt Aerts op. "Ik zou LottoNL-Jumbo  aanraden beide pionnen uit te spelen."

   

  "Dat zal niet makkelijk zijn", zegt Planckaert. "Nu is het anders, want er staat niemand van de ploeg aan de leiding. Maar de koers controleren is niet te onderschatten. Sprinter en klassementsrenner? Panasonic heeft het destijds ook geprobeerd en het werkte niet."

  "Froome is niet gemaakt om vierde te zijn"

  Geen 5e Tourzege voor Chris Froome, de Brit dreigt zelfs naast het podium te vallen. Zal hij nog knokken voor een podiumplaats? "Ik denk dat Froome begrepen heeft dat hij het podium niet zal halen en dat hij nu tegen zijn goesting in de Tour zal zitten", zegt Planckaert. "Hij is niet gemaakt om vierde te zijn, die man moet gewoon op het podium staan. "

  Lance Amstrong eindigde na zijn 7 Tourzeges als derde in de Tour van 2009 en dat vond de Amerikaan maar niks. Dat liet hij zelf weten in zijn podcast “THEMOVE”, toen zijn voormalige ploegmaat George Hincapie hem vroeg hoe dat voelde. “Het was klote. Zeker toen die idioot van een Contador op het hoogste trapje stond. Die kerel…oh mijn god. Ik dacht, schiet me neer.”

  Steven Kruijswijk aan tafel bij Maarten

  De broers Izagirre: "Wij voelen elkaar goed aan"

  Campenaerts zoekt de perfecte helm in de windtunnel

  Alaphilippe: "Elke berg is een vijand die ik moet verslaan"

  Pedro Delgado blundert in de Tour-proloog van 1989

  Bekijk de volledige aflevering van Vive le Vélo