• home
 • video
 • pas verschenen

  Reis mee door 249 keer Vive le Vélo: van een aalvlugge Armstrong tot een schuilende Cancellara

  Een idyllisch plekje, een tafel en enkele gasten: de hoofdingrediënten van Vive le Vélo.

  Vive le Vélo blaast vanavond 250 kaarsjes uit. Karl Vannieuwkerke en Thomas Swannet, presentator en eindredacteur van onze Tour-talkshow, grasduinen door de 249 afleveringen. Kijk hier naar enkele opvallende fragmenten.

  De Planckaerts

  Eddy Planckaert is een graag geziene invité van Vive le Vélo. Drie jaar geleden was hij met Tom Boonen te gast in Roubaix na een rit over kasseien. “De interactie aan tafel was heel tof”, herinnert Karl Vannieuwkerke zich.

   

  “Naast Eddy hebben we ook Jo Planckaert al regelmatig uitgenodigd. Dat zijn dankbare gasten. Het zijn vlotte mannen, die altijd hun mening geven. Ze zijn recht voor de raap en hebben humor, altijd belangrijk voor een goeie praatgast.”

  Met Cancellara schuilen voor de regendruppels

  Analisten, sporters en koersliefhebbers passeren de revue in Vive le Vélo, maar ook actieve renners zakken graag af naar de tafel van Karl Vannieuwkerke. Ook Fabian Cancellara ging twee keer in op de uitnodiging.

   

  “Hij was enkele jaren geleden in Bern te gast, maar toen was hij bij manier van spreken al een beetje aan het uitbollen. De eerste keer vond ik nog straffer, want toen was hij echt nog volop renner”, zegt eindredacteur Thomas Swannet. “Hij was er toen met Renaat Schotte en we moesten aan een ander tafeltje schuilen voor de regen.”

  De tafel van Lieven en Maarten

  Naast de tafel van Karl Vannieuwkerke is er natuurlijk ook de tafel die meereist met de renners. Lieven Van Gils en Maarten Vangramberen strikten de voorbije jaren vrijwel alle toppers uit het peloton.

   

  Van Chris Froome over Bradley Wiggins tot Lance Armstrong, al hield die laatste het bij een handtekening. Ook Jurgen Van den Broeck schoof aan. De Lotto-renner was er bijzonder kritisch voor zichzelf na een tegenvallende Tour. En ook voetballegendes vinden hun weg naar de tafel. 

  Boezemvriend en zus over Wouter Weylandt

  Sport is emotie en dat wordt ook duidelijk tijdens Vive le Vélo. “De aflevering met Iljo Keisse en Elke Weylandt kende heel veel straffe momenten. Zijn beste vriend en zijn zus blikten terug op het leven van Wouter. Die aflevering greep ons bij de keel”, zegt het team achter onze Tour-talkshow.

  Luc De Vos, 100 procent zichzelf

  Ook wijlen Luc De Vos nestelde zich enkele jaren geleden aan de tafel van Vive le Vélo. “Hij zat er niet als de grote koerskenner, maar als zichzelf, een man die zich verwondert omdat er plots een insect op tafel komt zitten. Die verwondering bij Luc, die 100 procent zichzelf was, was heel mooi”, klinkt het.

  Op de wishlist: Matthijs van Nieuwkerk

  Vanavond wordt de 250e aflevering uitgezonden. Wie staat nog op het verlanglijstje van de makers van Vive le Vélo? “Ik ben een grote fan van Wilfried de Jong en ik zou hem heel graag eens met Matthijs van Nieuwkerk aan tafel krijgen. Matthijs is het hele jaar zo druk bezig dat hij tijdens zijn vakantie niets doet. We bellen hem elk jaar, maar we krijgen elke keer te horen dat het niets wordt”, zegt Thomas Swannet.

   

  “Soms moet je eens gokken met de combinaties van gasten. Dat kan nu en dan eens wat tegenvallen, maar soms valt het ook gigantisch mee. Een talkshow draait vooral rond gasten die vlot zijn, die durven te spreken en die graag ook humor brengen. Op naar nog eens 250 afleveringen? Heel graag. Het blijft erg leuk om dit programma te maken.”