Gezien vanuit bezemwagen: Démare speelde niet vals, Greipel biedt excuses aan

  Haalt Arnaud Démare vandaag zijn gram?

  Arnaud Démare druppelde gisteren nog voor de tijdslimiet binnen na een loodzware Touretappe. André Greipel had er zijn twijfels bij, maar wie in de bezemwagen zat, kon vaststellen dat er niet werd valsgespeeld.

  "Misschien moeten ze bij Groupama-FDJ Arnaud Démare eens laten weten dat er GPS is in de Tour. Slechts 9 minuten verloren op Quintana in een klim van 17 kilometer? Chapeau!", is André Greipel schamper op Twitter. Later op de avond kwam de Duitser, mogelijk nadat Démare de puntjes op de i had gezet, tot inkeer en verwijderde hij die tweet. 's Ochtends trok de Duitser dan ook nog eens het boetekleed aan (zie onder).

   

  Toch blijven er twijfels rond de prestatie van Démare. Dat de jury de tijdslimiet in de Alpen in het midden van de rit plots optrok om het hachje van de Franse sprinter te redden, zette veel kwaad bloed. Zeker bij zijn concurrenten, die eerder die dag al de handdoek hadden geworpen.

   

  Maar enkele journalisten in de bezemwagen, zoals Sammy Neyrinck en HLN-journalist Bart Audoore, zagen dat Démare het fair speelde. "Met de hand op het hart: Démare en zijn ploeg spelen het spel eerlijk", schrijft Audoore. "We zien niet één bidon collé. Wat we wel zien is dat (ploegleider) Guesdon het publiek aanport om zijn renner een duwtje te geven. Maar ook dat willen we geen wedstrijdvervalsing noemen. Het aantal keer dat Démare langer dan een paar seconden geduwd wordt, kunnen we op de vingers van 1 hand tellen."

  Ook Sammy Neyrinck zag niets verkeerds vanuit de bezemwagen