• home
 • video
 • pas verschenen

  Bakelants: "Koersen in deze hitte doet weinig goeds met een renner"

  Jan Bakelants

  Bakelants zou de wedstrijd vroeger laten starten, of sneller laten eindigen.

  Vandaag werd er in de GP Cerami gekoerst in enorm warme omstandigheden. Het land bevindt zich momenteel in een hittegolf, niet meteen de perfecte dag voor zware inspanningen. "Koersen in deze hitte doet niet veel goeds", klinkt het in het peloton.

  Backaert: "Heb gisteren nog voor 70 euro zonnecrème gekocht"

  Koersen in deze hitte, wat zou dat met een renner doen? "Weinig goeds", is Bakelants - die als 6e eindigde - van mening voor de start van de GP Cerami. "Op het weerbericht zeggen ze dat we langere inspanningen moeten vermijden met dit weer en dan gaan we voor 5 uur of langer koersen in bijna 40 graden."

   

  Lotto-renner Nikolas Maes geeft Bakelants volledig gelijk. "Koersen in deze hitte doet niet veel goeds", vertelt hij. "Het zal enorm afzien worden in deze hitte. We moeten ons zo koel mogelijk houden tot zo kort mogelijk voor de start. Dan volgen er 5 uren in de hitte." 

   

  "De start zou vervroegd kunnen worden, of er zouden enkele plaatselijke rondes kunnen wegvallen", gaat Bakelants voort. "Maar verantwoord is het momenteel waarschijnlijk niet echt."

   

  Ook Frederik Backaert vindt het niet verantwoord. "Maar de wedstrijd afgelasten gaat ook moeilijk", vertelt de renner van Wanty-Groupe Gobert. "Je kan de wedstrijd inkorten, maar dat zal niet veel helpen denk ik", heeft Backaert een andere mening dan Bakelants. "Ik heb deze morgen alvast nog voor 70 euro zonnecrème gekocht."

  Op het weerbericht zeggen ze dat we langere inspanningen moeten vermijden met dit weer en dan gaan we voor 5 uur of langer koersen in bijna 40 graden.

  Jan Bakelants

  Vandaag 10 tot 15 drinkbussen per renner

  Ploegleider bij Lotto Soudal, Marc Wauters, vindt de hitte geen al te groot probleem. "In de Tour de France wordt er altijd in de zomermaanden gereden. Daar is ook nog nooit gestopt omdat het te warm was."

   

  "Of er extra regels moeten ingevoerd worden? Neen, er wordt al 100 jaar zo gekoerst. Er moet gewoon meer gedronken worden op dagen als vandaag. Hotels en teambussen met goede airco zijn wel noodzakelijk in deze omstandigheden. Dan kan je beter recupereren, dat maakt een groot verschil."

   

  Met deze hittegolf wordt er ongetwijfeld veel gedronken in het peloton. "We hebben heel veel drinkbussen bij, ongeveer 10 tot 15 per renner", legt Wauters uit. "In normale omstandigheden zijn er dat 4 tot 6."

   

  De GP Cerami werd gewonnen door de Brit Peter Kennaugh, die een sprintend peloton net voor bleef. Hij volgt op de erelijst Wout van Aert op.