• home
 • video
 • pas verschenen

  Het beste uit Vive le Vélo: "Vreemd dat Alaphilippe zo laat op stap was"

  De broers Delrue liepen Julian Alaphilippe iets na middernacht tegen het lijf in Pau.

  Vive le Vélo vierde gisteravond z’n 250e aflevering. Broers Thijs en Klaas Delrue schoven mee aan de tafel van Karl Vannieuwkerke en vertelden over hun straffe nachtelijke ontmoeting met Julian Alaphilippe. Bert De Backer was er voor de laatste keer bij. Wij verzamelden het beste uit de jubileumuitzending. 

  "Hij zal nog energie over gehad hebben"

  Thijs en Klaas Delrue openden de aflevering met een opmerkelijk verhaal. De broers waren woensdag al eens komen kijken naar de opname van Vive le Vélo en trokken nadien nog even de stad in. "We waren om half twaalf in het hotel, dus dat was nog wat te vroeg voor ons", steekt Klaas van wal. "We zijn nog iets gaan drinken en toen zijn we Julian Alaphilippe tegengekomen in het centrum van Pau."

   

  "Het was iets na middernacht. Hij was een beetje schichtig", vult Thijs aan. "We zaten op een vol terras en ik was de enige die hem gespot had. Hij had schrik dat iedereen bij hem zou komen. Maar er was niemand die reageerde, behalve wij."

   

  De broers vroegen en kregen een foto met de tweevoudige ritwinnaar. “Hij vond dat zeer oké dat wij een selfie vroegen, maar daarna vonden we het toch wat vreemd dat hij zo laat nog op zijn ééntje op pad was", zegt Klaas.

   

  Is het abnormaal dat de bergkoning van de Tour daags voor een rit nog zo laat op stap is? "Ik ken niet zoveel bergkoningen, maar hij zal misschien nog energie over gehad hebben", zegt De Backer. "Het is niet mijn stijl, maar misschien had hij nood aan decompressie."

  "De charme van het wielrennen betovert elke keer weer"

  Peter Sagan veroverde opnieuw harten. Ondanks een stevige valpartij in de 2e Pyreneeënrit maakte de Slovaak nadien toch weer tijd vrij voor z'n fans. Toen hij woensdagavond toekwam aan z'n hotel deelde hij helemaal ingepakt nog handtekeningen uit. Daags nadien aan de start was hetzelfde tafereel te zien.

   

  "Voor mij was dat vroeger hetzelfde met Tom Boonen", zegt De Backer. "Ik was met hem eens een koffie gaan drinken en mensen vroegen toen om een foto. Ik word zelden herkend, maar als dat gebeurt, denk ik als snel "weg sfeer". Maar Boonen bleef van begin tot einde vriendelijk."

   

  Thijs Delrue vindt die bereikbaarheid van de renners bijzonder mooi. "Het is de charme van het wielrennen. Je kan met iedereen babbelen, het is zeer ontwapenend. Elke keer als ik in de Tour kom, betovert het mij weer."

  "Die twee reden de politieman gewoon voorbij"

  Thijs Delrue kreeg de koersmicrobe te pakken in de zomer van 1988. Toen zette hij op een dag de tv aan en zag de krankzinnige ontknoping van de 14e etappe naar Guzet-Neige, waarin de koplopers in de laatste hectometers verkeerd reden.

   

  "Ik zag 3 renners op kop rijden. Daar was Massimo Ghirotto bij, die er toen al 55 jaar uit zag, Robert Millar en Philippe Bouvatier. Millar en Bouvatier reden op kop en toen stond er een politieman wanhopig te zwaaien."

   

  "Maar die twee reden hem gewoon voorbij en Ghirotto reed op een diefje naar de overwinning. Hij durfde amper te juichen."

  Arnaud Démare aan tafel bij Maarten

  Sammy op bezoek bij André Darrigade

  Pino Cerami, de oudste ritwinnaar in de Tour

  David Gaudu, de renner met een V02max van 90

  Bekijk de volledige aflevering van Vive le Vélo