• home
 • video
 • pas verschenen

  Martin: "Zittend op kader afdalen, zouden we dat niet verbieden?"

  Julian Alaphilippe schuwt de risico's niet in de afdaling.

  Julian Alaphilippe schuwt de risico's niet in de afdaling.

  Bert De Backer wees maandag in Vive le vélo al op de gevaren van de daaltechniek van Julian Alaphilippe. Dan Martin pleit voor een verbod om zittend op het frame af te dalen.

  Julian Alaphilippe legde maandag de basis van zijn ritzege in de afdaling. Met ware doodsverachting stortte hij zich naar beneden, waarbij hij helemaal tussen zijn kader kroop om snelheid te winnen. "Geen goed voorbeeld voor de jeugd", vond Bert De Backer in Vive le vélo.

   

  De Backer kreeg dinsdag de steun van Emirates-renner Dan Martin. "Zouden we die techniek niet verbieden", vraagt de Ier zich af op Twitter. "Profrenners hebben misschien de vaardigheden om zo te dalen, maar hoeveel jongeren zouden zichzelf in gevaar brengen door te imiteren wat ze op tv gezien hebben?"

   

  Martin kreeg heel wat reacties op zijn tweet. "De meningen zijn duidelijk verdeeld. Maar het gaat niet om snelheid. De vraag is wat het inhoudt om een goeie daler te zijn: gaat het om vaardigheden of gewoon om meer risico's durven te nemen?"

  Frank Hoste: "Goed initiatief"

  "Ik vind het een goed initiatief van Dan Martin", zegt Frank Hoste, co-commentator op Radio 1. "Die profs kunnen dat, die zitten zo vast op hun fiets. Profrenners kunnen zich uit heel veel situaties redden."

   

  "Maar als je op die bovenbuis zit en je rijdt met je voorwiel in een putje dan is het moeilijk om nog bij te sturen. Dat is het gevaarlijke moment en dan lig je met een hoge snelheid tegen de grond. Het is een aerodynamische houding, maar wel onveilig."

   

  Iljo Keisse is het niet eens met Martin. Keisse wil op zijn frame zitten wanneer hij daar zin in heeft. "Als je in de achtervolging niet op je kader mag gaan zitten, mag je dat vooraan ook niet. Het blijft gelijk", vindt Hoste.

   

  "Ik ben het eens met Dan Martin. Het is onveilig en zeker geen goed voorbeeld voor wielertoeristen of jongeren. Veiligheid primeert altijd."

  Het pleidooi van Bert De Backer in Vive le vélo: