• home
 • video
 • pas verschenen

  Froome: "Thomas is sterker dan ik, hij verdient de gele trui"

  Froome moest de rol lossen op de Col de Portet.

  Terwijl Geraint Thomas zich steviger in het geel nestelde, werd z'n Sky-ploegmaat Chris Froome de verliezer van de dag. De viervoudige Tourwinnaar wond er geen doekjes om. "Uiteraard ben ik ontgoocheld, ik had de benen niet op het einde." Sky-ploegleider Nicolas Portal schat de kansen van Thomas hoog in. "Het moeilijkste is nu achter de rug."

  Froome moest op Col de Portet z'n meerdere erkennen in ploegmaat Thomas. Hij verloor 48" op de geletruidrager en moest ook 43" prijsgeven op Tom Dumoulin. In de stand valt hij terug naar de derde plaats op 2'31" van Thomas.

   

  "Het was een zeer moeilijke en intensieve dag. Ik ben geklopt, maar ik heb geen spijt. Ik had vandaag eenvoudigweg de benen niet op het einde. Dat hoort ook bij wielrennen. Soms heb je dagen dat het minder gaat en vandaag was dat het geval. Geraint presteert echt op een hoog niveau en is sterk, hij is sterker dan ik. Ik hoop dat hij tot in Parijs het geel draagt. Hij verdient die gele trui."

   

  "Uiteraard ben ik over mijn eigen prestatie ontgoocheld. Ik ben blij dat ik nog in de Tour ben, maar ik had op beter gehoopt. Dat is ook koers. Nu ga ik knokken tot het einde voor het team en voor Geraint. Hij heeft twee minuten voorsprong op Dumoulin. Dat is op zich voldoende en hij zit in een vrij comfortabele positie. "

   

  "Thomas werkte tot vandaag een foutloos parcours af, hij ziet er nog heel sterk uit en ik denk dat hij het wel zal klaarspelen tot het einde, ik hoop het toch voor hem. Ik heb de laatste drie grote rondes die ik reed gewonnen en hij is sterk en verdient de zege. De tactiek wordt dus simpel de komende dagen: we moeten hem in het geel houden tot in Parijs."

  Ik hoop dat Geraint tot in Parijs het geel draagt. Hij heeft twee minuten voorsprong op Dumoulin. Dat is op zich voldoende. 

  Thomas: "Dit is een goede uitgangspositie"

  Voor Geraint Thomas werd het wel een topdag. Hij nam de laatste twijfels weg en ontpopte zich tot de topkandidaat om zondag in het geel naar Parijs te rijden. "Quintana ging vroeg en Roglic antwoordde. Froome ging mee met hem en toen moest Dumoulin even rijden", zegt Thomas.

   

  "Het was een stevig begin van de klim. Maar ik was goed hersteld en voelde me goed op weg naar de top. Ik moest antwoorden als Roglic of Dumoulin zou gaan. Dat heb ik gedaan. Het was een goeie dag. "

   

  Thomas vergrootte niet alleen z'n voorsprong op Dumoulin, hij deelde ook een tik uit aan z'n ploegmaat Froome. "Ik verander mijn aanpak niet en bekijk het nog altijd dag per dag. Ik focus me gewoon op mijn herstel. Dat ik nu de leider van Sky ben? Het is een goede uitgangspositie voor mezelf en Froome staat nog altijd 3e. Mijn voorsprong op Dumoulin is mooi, het is beter dan 1'59" achter te staan."

  Thomas maakte vandaag duidelijk wie de sterkste is bij Team Sky.

  Ploegleider Sky: "Deze dag vreesde Thomas het meeste"

  Nicolas Portal strooide na de 2e Pyreneeënrit met complimenten naar Geraint Thomas. "Hij heeft een uitstekende etappe gereden, ik ben echt supertrots op hem", zegt de ploegleider van Team Sky.

   

  "We hadden dit jaar echt het gevoel dat we twee kaarten moesten uitspelen in de Tour, ook al zijn we het gewoon om het voor één man te doen. Uiteraard dachten we dan iets meer aan Froome dan aan Thomas. De ploeg heeft zich altijd 100 procent gegeven voor beide renners."

   

  "We hebben vandaag een supersterke Thomas gezien, dat toont aan dat we de goede keuzes gemaakt hebben. Maar het is natuurlijk nog niet gedaan, we moeten nog geen victorie kraaien. Ik denk wel dat Thomas nu zeer veel vertrouwen zal hebben, want dit was de dag waar hij het meeste schrik voor had. Het moeilijkste is nu wellicht achter de rug voor Thomas."