• home
 • video
 • pas verschenen

  Derwael over De Europese Kampioenschappen: "Ik ga voor goud"

  In 2017 behaalde Derwael brons op de brug met ongelijke leggers op het EK Turnen in Montréal.

  In 2017 behaalde Derwael brons op de brug met ongelijke leggers op het EK Turnen in Montréal.

  Nina Derwael neemt op 2 augustus deel aan De Europese Kampioenschappen in Glasgow. In het turnen is de titelverdedigster een grote kanshebber op een gouden medaille. "Ik wil mezelf opvolgen aan de brug."

  Voor Nina Derwael mogen De Europese Kampioenschappen, en dan in het bijzonder het EK Turnen, beginnen. "Het was een lange voorbereiding omdat het EK zo laat in het jaar valt, het mag dus zeker komen."

   

  Derwael trekt met ambitie naar Glasgow, maar denkt ook aan het Belgische team. "We willen een mooi teamresultaat halen, dat is heel belangrijk voor ons en zeker met het oog op het WK later dit jaar." Indivueel wil ze vooral haar titel op de brug verdedigen. "Ik wil mijn kwalificatie goed doen. Als ik mijn oefening kan herhalen, die ik op training goed uitvoerde, zit er zeker iets in."  

  Derwael op de persconferentie van de Belgische EK-selectie in het turnen

  Goud op zwaardere brugoefening

  De Belgische turnster zegt met andere woorden dat ze goud wil behalen op het nummer waarin ze Europees kampioene werd. Het nummer op de brug met ongelijke leggers werd wel moeilijker gemaakt. De moeilijkheidsgraad is van 6.1 naar 6.5 gegaan.

   

  "Dat wil zeggen dat je de oefening met een bonus van 4 tienden kan beginnen. Als ik mijn oefening even goed uitvoer als de vorige, bekom ik sowieso al 4 tienden extra. Turnen is een sport waarin het verschil vaak gemaakt wordt in 1 tiende of 1 honderdste van een punt", legt Derwael uit.  

  "Favoriete? Ik ga toch proberen mijn eigen ding te doen"

  Derwael probeert zo veel mogelijk de druk af te houden. Ze is de grote favoriete aan de brug. met ongelijke legger maar "ik ga gewoon naar Glasgow om er mijn ding te doen". De trainster van Derwael, Marjorie Heuls, heeft gezegd dat haar pupil een andere status heeft gekregen door haar medaille op het EK.

   

  De Belgische turnster vond dat naar eigen zeggen raar. "Je wordt op wedstrijden altijd aangekondigd als de Europese kampioene. Dat legt druk op je als atleet, omdat je het gevoel hebt jezelf altijd te moeten bewijzen. Dat brengt stress met zich mee, maar daar probeer ik niet te veel aan te denken."

   

  De bronzen medaille van het WK in Montréal had een andere voorbereiding omdat het EK nu laat in het jaar valt. "Normaal gezien valt het EK in april en zouden we nu al aan de voorbereidingen begonnen zijn voor het WK."

   

  "Toch vind ik het een leuk initiatief om voor allerlei sporten het EK te organiseren op 1 plaats. Het is precies alsof je op de Olympische Spelen bent."