• home
 • video
 • pas verschenen

  Belgische baanwielrenners mikken op EK-medailles

  Moreno De Pauw mag zich bewijzen in de scratch.

  Moreno De Pauw mag zich bewijzen in de scratch.

  De Belgische Wielerbond KBWB heeft woensdag de Belgische selectie van baanwielrenners voorgesteld. In totaal gaan er 13 Belgen naar het EK in Glasgow. Ze treden aan in 19 verschillende disciplines. Bondscoach Peter Pieters is ambitieus: "We hebben het potentieel om met 4 podiumplaatsen terug naar huis te komen."  

  In totaal starten er 6 mannen in het baanwielrennen in Glasgow. Ayrton De Pauw zal zijn kans wagen in de tijdrit van 1 kilometer, in de sprint en keirin. Kenny De Ketele en Robbe Ghys zullen samen de koppelkoers rijden. De Ketele neemt ook de puntenkoers en de ploegenachtervolging voor zijn rekening.

   

  Ghys start dan weer in het omnium en ook in de ploegenachtervolging, net als Lindsay De Vylder en Sasha Weemaes. Die laatste zal ook de individuele achtervolging rijden. Moreno De Pauw neemt de scratch voor zijn rekening.

  "Kwalificatie is belangrijker"

  Op het EK telt het resultaat mee voor de kwalificatie voor de Spelen van 2020 in Tokio. De bondscoach blikt vooruit: "We hebben het potentieel om met 4 podiumplaatsen terug naar huis te komen, maar ik ben ook tevreden met 1 of 2 plaatsen in de top 3". 


  Een puntenklassement zal na 2 EK's en 2 WK's en de 3 beste behaalde resultaten tijdens de 6 manches van de wereldbeker beslissen wie er naar Japan mag. Dat beaamt ook Peter Pieters. "Nog belangrijker is een goed resultaat te halen in de kwalificatiewedstrijden voor de Olympische Spelen van Tokio."

  D'hoore en Kopecky voor goud in koppelkoers?

  De 7 Belgische vrouwen in de selectie nemen deel aan 9 disciplines. Nicky Degrendele is wereldkampioene in de keirin, maar gaat deelnemen aan de sprint. Jolien D'hoore, die brons behaalde in het omnium op de Spelen in Rio in 2016, neemt deel aan de scratch. Samen met Lotte Kopecky gaat ze op jacht naar een gouden medaille in de ploegkoers. 

  Kopecky en D'hoore

  Zien we Kopecky en D'hoore op het hoogste schavotje in de ploegkoers?

  Het duo won vorig jaar de wereldtitel in dat onderdeel. Kopecky zal ook te zien zijn in het onmnium, de puntenkoers en de ploegenachtervolging. Kersvers Belgische kampioene op de weg Annelies Dom rijdt de individuele achtervolging en de ploegenachtervolging. Shari Bossuyt en Gilke Croket nemen hieraan ook deel. Tot slot neemt Isablelle Beckers deel aan de individuele achtervolging.


  Wie op de laatste dag de afvallingskoers zal afwerken is nog niet duidelijk. "Wellicht Moreno De Pauw bij de mannen en misschien Gilke Croket bij de vrouwen, maar dat hangt van de andere wedstrijden af", legt bondscoach Pieters uit.