• home
 • video
 • pas verschenen

  Vermersch: "Vandoorne kan nog geen deuk in een pakje boter rijden"

  Vandoorne geraakte dit seizoen nog niet verder dan een 8e plaats.

  Vandoorne geraakte dit seizoen nog niet verder dan een 8e plaats.

  Stoffel Vandoorne (McLaren) kon dit seizoen tot nu toe nog niet overtuigen. Er lijkt iets grondig mis te zijn met de auto van onze landgenoot. F1-journalist Gert Vermersch beweert dat het probleem bij McLaren zelf ligt. "Dit jaar ligt het niet aan de motor." McLaren zelf tast volledig in het duister.

  Het F1-seizoen van Stoffel Vandoorne verliep tot nu toe allesbehalve vlekkeloos. In de laatste 2 GP's werd hij 11e en 13e. "Hij kon tot hiertoe geen deuk in een pakje boter rijden", steekt Gert Vermersch van wal. "Bij McLaren hebben ze formeel al erkend dat er een aerodynamisch probleem is bij de wagen van Vandoorne. Ze gaan een ander onderstel in de wagen steken. Wanneer is nog niet duidelijk."

   

  McLaren zit nog met een ander raadsel. Alonso rijdt met dezelfde bolide, maar lijkt geen last te hebben van de problemen die Vandoorne ondervindt. Vermersch weet niet wat het verschil is tussen de 2 rijders.

   

  "Het is niet duidelijk waarom Alonso een andere wagen heeft. In theorie hebben ze allebei dezelfde onderdelen. Blijkbaar is er bij Vandoorne toch iets stuk gegaan of er is iets verkeerd gemonteerd, waardoor zijn wagen onhandelbaar is."

  De bolides van Vandoorne en Alonso hebben in theorie dezelfde onderdelen.

  De bolides van Vandoorne en Alonso hebben in theorie dezelfde onderdelen.

  Einde Honda betekent niet einde problemen

  McLaren heeft sinds dit jaar een contract met Renault. Na het slechte seizoen vorig jaar, vol problemen met de Honda-motor, lijkt een nieuwe motor niet echt de oplossing. "Aan de motor ligt het niet. Verstappen en Ricciardo (Red Bull) rijden ook met een Renault-motor en zij wonnen zelfs al races", gaat Vermersch voort.

   

  "Bij McLaren weten ze dat de auto van Vandoorne minder neerwaartse druk heeft. Ze weten ook dat Alonso momenteel de beste, of minst slechte, auto heeft die ze kunnen maken." Toch eindigde de Spanjaard dit seizoen al 4 keer achter Vandoorne.

   

  "Ook de wagen van Alonso heeft aerodynamische problemen, maar opnieuw weet McLaren niet waaraan het ligt. Het team doet nu allerlei tests in de windtunnel en tijdens de oefensessies op vrijdag maar kan de oorzaak niet vinden. Als er geen oorzaak wordt gevonden, kunnen ze ook niet voor een oplossing zorgen."

  Volgens Vermersch zijn de bolides van McLaren "nog niet klaar om top 5 te rijden".

  Volgens Vermersch zijn de bolides van McLaren "nog niet klaar om top 5 te rijden".

  "Druk? Zijn kop staat stevig op zijn schouders"

  Vandoorne lijkt momenteel nog niet te bezwijken onder de druk of kritiek die hij krijgt. "Hij kan dat aan. Het is natuurlijk al het 2e jaar op een rij waarin het niet vlot loopt. Hij heeft nog nooit zo'n lange periode zo slecht gepresteerd. Maar zijn kop staat stevig op zijn schouders, het is enkel de vraag hoe lang hij het nog kan volhouden", zegt Vermersch.

   

  Vandoorne werd vóór zijn F1-carrière de nieuwe Belgische hoop in de autosport genoemd. "Dat is hij nog steeds, maar hij heeft gewoon geen auto om het te bewijzen. Zelfs al mocht Vandoorne een goede auto hebben, een McLaren is geen auto om op dit ogenblik top 5 mee te rijden."

  Volgens Alonso (links) is Vandoorne zijn beste ploegmaat ooit.

  Volgens Alonso (links) is Vandoorne zijn beste ploegmaat ooit.

  Toekomst Vandoorne ligt voorlopig nog bij McLaren

  "Een oplossing voor de problemen kan simpelweg de overstap naar een ander team zijn. Hoger klimmen op de ladder kan hij niet. Bij het Zwitserse Sauber zouden ze hem nog wel willen, maar dat is een staartteam, al presteren ze iedere week beter", weet Vermersch.

   

  "Sauber is op dit moment een beter team dan McLaren. Alleen heeft het Britse team een groter potentieel omdat ze veel meer middelen hebben. Vandoorne heeft nog een contract bij McLaren tot volgend jaar. Als hij blijft, loopt hij het risico om opnieuw een slecht seizoen te rijden."

   

  "Hij kan ook de stap wagen en naar Sauber gaan. Hopelijk kunnen ze daar dan nog een stap voorwaarts zetten om aan te sluiten bij de subtop. Williams? Daar is de situatie nog erger. Het is ooit een topteam geweest, maar nu staan ze er nog erger voor dan McLaren. Voor Stoffel zou dat een heel slechte keuze zijn."