• home
 • video
 • pas verschenen

  Overal een VAR, camera op de videorefs en 4e wissel in verlengingen

  Pierre François (l) met Anderlecht-manager Luc Devroe.

  Pierre François (l) met Anderlecht-manager Luc Devroe.

  0 / 0

  Enkele dagen voor de start van het nieuwe seizoen in de Jupiler Pro League hebben Pierre François, de CEO van de Pro League, en scheidsrechtersbaas Johan Verbist een woordje uitleg gegeven bij enkele wijzigingen. Ze vroegen ook om meer respect voor de refs.

  Vorig seizoen was er flink wat kritiek op de scheidsrechters en de VAR. Dat moet dit seizoen beter. "We waren vorig seizoen niet altijd tevreden over de arbitrage", geeft Pierre François toe. "Maar de scheidsrechters hebben hard gewerkt en tijdens de play-offs was het al veel beter."

   

  "We hebben aan de clubs gevraagd om vanaf nu meer respect te tonen voor de refs. Dat is belangrijk voor het imago van onze competitie, maar ook voor het imago van de coaches en de spelers. We blijven ook hard werken om de prestaties van de scheidsrechters te verbeteren."

   

  François heeft de clubs ook gevraagd om kritiek niet voor de camera's te uiten, maar aan hem persoonlijk te richten. "Na elke speeldag zit ik samen met Johan Verbist om alles te analyseren en dingen te verbeteren. Van kritiek te leveren voor de camera's wordt niemand beter."

  Een VAR bij elke wedstrijd

  Ook scheidsrechtersbaas Johan Verbist wil meer respect voor de refs. "Een scheidsrechter moet binnen de seconde een beslissing nemen. Dan bestaat de mogelijkheid dat ze fout zijn. Dat moet iedereen beseffen", vindt Verbist, die ook uitleg gaf bij enkele wijzigingen ten opzichte van vorig seizoen.

   

  "De grootste verandering is dat er vanaf nu bij elke wedstrijd een VAR aanwezig is. We hebben 6 nieuwe VAR's opgeleid en er zijn 4 actieve refs die nog een opleiding volgen tot videoref."

   

  Nieuw is ook dat de busjes van de VAR vanaf nu uitgerust zijn met een camerasysteem, waardoor de tv-kijker tijdens de wedstrijd kan meekijken met de VAR, zoals tijdens het afgelopen WK in Rusland. Daar zat de VAR wel op een centrale plaats en niet in een busje naast het stadion. "Daarvoor ijver ik hier ook, maar dat zal nog even duren. Dat is vooral op technisch vlak niet eenvoudig", weet Verbist.

  Enkele reglementaire zaken op een rijtje:

  • Het videoscherm waarop de scheidsrechter beelden kan raadplegen, wordt afgeschermd. Die VAR-zone is enkel toegankelijk voor de scheidsrechters. Een speler, trainer of staflid heeft er niets te zoeken. Overtreders kunnen uitgesloten worden.
   
  • Een speler die heel ostentatief het VAR-gebaar maakt, kan bestraft worden met een gele kaart.
   
  • De trainersstaf mag communicatiemiddelen gebruiken op de bank, op voorwaarde dat dat enkel in functie is van tactiek of het medische welzijn van een speler. Het is verboden om het als overtuigingsmiddel te gebruiken. Die regel is van toepassing voor een gewone fase, maar ook bij een VAR-tussenkomst.
   
  • De videoscheidsrechter kan altijd op een gewelddadige fase, zoals een elleboog- of kopstoot, terugkomen. De VAR kan de beelden in kwestie bekijken en ingrijpen waar nodig, ook al is het spel intussen hernomen.
   
  • Als de VAR door een technisch probleem niet werkt, wordt de wedstrijd met een halfuur uitgesteld. Als het euvel na die 30 minuten nog niet opgelost is, wordt de partij zonder videoref gespeeld.

   

  • Er wordt de assistenten aangeraden om enkel te vlaggen wanneer het helemaal duidelijk is dat er een buitenspelsituatie is. Bij randgevallen gaat het spel door, zodat de uitkomst van de fase gekend is. Indien er gescoord wordt na de bewuste fase, dan kan de VAR nog altijd ingrijpen. Wanneer de assistent vlagt en de scheidsrechter fluit, dan kan de videoscheidsrechter niet meer tussenbeide komen.
   
  • Een speler die het veld verlaat om een praktisch probleem op te lossen, heeft altijd toestemming nodig van de arbitrage om het terrein opnieuw te mogen betreden. Na een schoenwissel bijvoorbeeld mag de speler niet zomaar het veld terug oplopen. De straf hiervoor is een vrije trap op de plaats waar de voetballer terug op het veld komt. In de zestien wordt het zelfs bestraft met een penalty.
   
  • Scheidsrechters moeten balvoordeel geven, ook bij een fout die een kaart verdient. Als er bij de voortgezette actie nog een overtreding gemaakt wordt, kan er nog een kaart gegeven worden. Zo kunnen twee spelers een gele of rode kaart krijgen na dezelfde fase, of kan dezelfde speler twee gele kaarten krijgen als hij in dezelfde actie beide fouten gemaakt heeft.
   
  • Acrobatische inworpen worden niet langer gedoogd.
   
  • Vanaf de 1/16e finales in de Croky Cup mogen clubs in de verlengingen een 4e wissel uitvoeren.