• home
 • video
 • pas verschenen

  De Backer over daler Alaphilippe: "Hij is met alles bezig, behalve waarmee hij bezig moet zijn"

  Bert De Backer vindt Alaphilippe geen goed voorbeeld voor de jeugd.

  Bert De Backer schoof gisteravond als analist mee aan tafel in Vive Le Vélo. Uiteraard kwamen de dalerskunsten van ritwinnaar Julian Alaphilippe ter sprake, maar De Backer is niet onder de indruk van de Fransman. "Hij rijdt te risicovol."

  "Focus je op de bochten en kijk voor je"

  Dat Julian Alaphilippe een stevig stukje kan dalen, heeft de Fransman deze Tour al veelvuldig laten zien. Gisteren haalde hij een topsnelheid van 93,4 km/u en dat leverde hem zijn tweede ritzege op. Maar een voorbeeldige daler is hij volgens Bert De Backer niet.

   

  "Ik wil toch meegeven aan de jeugd: voor mij is hij met alles bezig behalve waarmee hij bezig moet zijn. Zijn grootste kracht is dat hij geen schrik heeft en vertrouwen heeft. Maar hij is een nerveus type dat nooit op zijn bed kan liggen en nooit rust. Dat zag je tijdens de rit aan alles."

   

  "Op de beklimming rijden eerst 5 andere renners weg. Hij is niet mee en laat dat gebeuren. Hij rijdt dan liever in één "poef" naar de eersten en in een volgende "poef" springt hij achter Yates aan."

   

  "In nog een explosieve actie daalt hij en rijdt hij die jongen voorbij. Daarna kijkt hij nog 10 keer achterom. Voor mijn gevoel, als voorbeeld voor de jeugd: focus je op de bochten en kijk voor je. Hij rijdt te risicovol. Zonder al die zaken te doen zal hij ook winnen. "

  "Gilbert kon zijn snelheid niet meer terugbrengen"

  Ook de val van Philippe Gilbert passeerde natuurlijk de revue in Vive le Vélo. Wim Helsen en Bart Cannaerts waren gisteren ook te gast bij Karl Vannieuwkerke en moesten opnieuw slikken bij het zien van de beelden.

   

  "Wij stonden ergens op de eerste col. Dan was er plots een Fransman met een tablet die "chute" riep. Toen kwamen we meekijken en zagen we Gilbert verdwijnen", zegt Wim Helsen. "Voordien waren we nog gestopt bij het monument voor Fabio Casartelli, dus dat was echt heel akelig."

   

  Bert De Backer zag wat er fout ging bij Gilbert. "Ik dacht dat het wel goed zou komen, want hij raakte niks. Hij volgde de lijn van de motor, die de binnenkant van de bocht pakte. Maar die motor kon vertragen en hij niet."

   

  "Gilbert kwam te snel aan en kon die snelheid niet meer terugbrengen met een gewone fiets, omdat je daarmee niet genoeg grip hebt. Het moment dat je denkt "ik haal het niet" en je doet een remactie in plaats van te draaien, ben je verloren."