• home
 • video
 • pas verschenen

  Ritwinnaar Cort Nielsen: "Zeg maar Cort, Nielsens zijn er al genoeg"

  Magnus Cort op het podium.

  Magnus Cort straalt op het podium in Carcassonne.

  Maarten Vangramberen kreeg gisteren ritwinnaar Magnus Cort Nielsen aan zijn tafel in Vive le Vélo. De Deen van Astana gaat liever door het leven als Magnus Cort. "Nielsen is de meest courante familienaam in Denemarken. Ik verkies een specialere achternaam."

  "Trainde in Bornholm met oudere mensen"

  "Moeten we nu Magnus Cort Nielsen zeggen of Magnus Cort?", vraagt Maarten Vangramberen zich af. "Magnus Cort is de naam die ik gebruik", antwoordt de ritwinnaar van de 15e Tour-etappe. "Zo noemen ze me ook in Denemarken."

   

  "Ik heb altijd Cort als familienaam gebruikt. In Denemarken ging dat, maar internationaal was dat een beetje een probleem. Op mijn paspoort staat Nielsen, maar dat is een heel saaie naam. Het is de meest courante familienaam in Denemarken. Nielsens zijn er al genoeg. Ik verkies een specialere achternaam."

   

  Cort begon met wielrennen op Bornholm, een klein eiland in de Baltische Zee ten noorden van de grens tussen Duitsland en Polen. "Denemarken was vroeger veel groter. Bornholm bleef Deens."

   

  "Ze hebben daar goeie wegen om te trainen. Niet te lang ook, want anders wordt het saai en moet je lusjes maken. Het is er rustig, er is weinig verkeer. Er zijn niet veel renners van mijn leeftijd om mee te rijden. Ik moest er wel met oudere mensen gaan fietsen."

  De babbel van Vangramberen met Cort: