• home
 • video
 • pas verschenen

  Gezien in Vive le Vélo: het verdriet van Wijnants, de familie van Valverde en de spuw van Tankink

  " "

  Bram Tankink had ook een vervelend "water"-incident in de koers.

  Aan het slot van de nationale feestdag was het gisteren weer aangenaam toeven in Vive le Vélo in het gezelschap van de koersvrouwen Maja Leye en Lien Crapoen en renner Bram Tankink. Wij zetten enkele bijzondere passages uit de uitzending op een rijtje.

  Karl: "Karma is a bitch" en Tankink: "Het is nooit meer goed gekomen"

  Maja Leye vertelt over het incident waarbij Peter Sagan in haar billen kneep tijdens de podiumceremonie van de Ronde van Vlaanderen. Vijf jaar later is Sagan toch gestraft, weet presentator Karl Vannieuwkerke. En hij bewijst dat met beelden: Sagan rijdt in rit 13 voorbij Heinrich Haussler op het moment dat die aan het plassen is en krijgt zo een onverwachte douche.

   

  Aansluitend op dat plasincident pikt Tankink in dat hij iets gelijkaardigs meegemaakt heeft. “Ik zat bij Luca Paolini bij Quick-Step in de ploeg. We hadden de Ronde van Polen gereden en dat was geen succes. Paolini en ik kregen ruzie, het ging niet goed. We kwamen elkaar op het WK weer tegen. Ik reed achteraan het peloton en op een bepaald moment had ik iets vastzitten in mijn longen en dat moest eruit. Ik spuugde dat naar buiten en precies op dat moment kwam Paolini voorbij en die kreeg dat in zijn gezicht. Het is nooit meer goed gekomen.”

  De kaart van Valverde: "Mijn kinderen betekenen alles voor mij"

  Maarten Vangramberen trok voor de start van de 14e etappe naar Alejandro Valverde. 38 jaar oud is de Spanjaard intussen, maar versleten is hij duidelijk nog niet. Hoe slaagt hij erin om zo sterk te blijven? “Dat is vooral een kwestie van motivatie, een goede training, jezelf verzorgen en een goede ploeg.”

   

  Valverde mag dan tot de anciens van het peloton behoren, aan stoppen denkt de veteraan nog niet. “Of ik tot mijn 50e profrenner blij? Dat wordt moeilijk,  maar ik blijf op z’n minst nog een paar jaar koersen als er mij niets overkomt.”

   

  Naast een toprenner is Valverde ook echte familieman. De Movistar-renner heeft 4 kinderen. “Het belangrijkste in je leven is je familie, je kinderen. Mijn vier kinderen betekenen alles voor mij. Wielrennen is mijn sport, mijn passie en mijn werk, maar mijn kindjes staan daarboven.”

  Het truitje van Ludwig Wijnants, stunter voor Torhout-Werchter

  In een poging om zijn festival Torhout-Werchter nog meer in de aandacht te brengen stapt Herman Schueremans als sponsor in de wielersport. Hij richt in 1985 de TW-ploeg op met onder meer Paul Wellens, de oom van Tim.

   

  Ook Noël Segers en Ludwig Wijnants maakten deel uit van dat team.  Ludwig Wijnants, een renner zonder grote overwinningen, zorgde voor de grote stunt in de Tour van 1985. Hij reed in de 7e rit naar Nancy solo naar de overwinning en beleefde het hoogtepunt van zijn carrière.

  Beklijvend: de koers bezorgt Ludwig Wijnants vreugde en verdriet

  Sammy Neyrinck zocht Ludwig Wijnants op in z’n buitenverblijf in Ardèche en nam hem mee naar de koers. Voor Wijnants de eerste confrontatie met het wielrennen sinds het overlijden van zijn vrouw drie jaar geleden bij een wielerongeluk.

   

  Toen stonden ze beiden aan de kant bij een wielerwedstrijd waaraan hun zoon deelnam. Een van de renners die een jasje wou uitdoen begon te slingeren en reed recht op de vrouw van Wijnants. De klap was fataal.

   

  “Mijn vrouw heeft mij mee profrenner gemaakt en dan gebeurt zoiets. Je wereld stort in, ik dacht eerst dat ik het niet zou overleven. Maar je moet erdoor, je hebt kinderen en kleinkinderen. Het blijft pijn doen, maar ik fiets nu weer. Ik heb vroeger gevochten en ik zal blijven vechten. Ik ben mezelf aan het overwinnen, misschien is dat wel een grotere overwinning dan een rit in de Tour.”

  Stuyven aan tafel bij Maarten: "Mijn sterkste jaren moeten nog komen"

  In de rit naar Mende koos Jasper Stuyven eieren voor z’n geld toen Slagter en Izagirre begonnen te bekvechten. “Ze waren al een paar keer aan het vloeken op elkaar en het draaide niet goed rond. Geen idee waarover ze het hadden. Slagter was misschien niet super, hij reed het minst op kop en Izagirre begon zich daar druk om te maken. Als ik ze meenam naar de voet van de klim was ik sowieso geklopt, dus het kwam mij goed uit om ze kwijt te raken.”

   

  Stuyven begon met anderhalve minuut voorsprong aan de slotklim. Dacht hij aan de ritzege? “Ik geloofde er wel in, omdat ik nog genoeg power had om mijn ritme aan te houden. Zo ben ik ook aan de klim begonnen. Niet al sprintend proberen de eerste kilometer te doen, maar gewoon mijn ritme zoeken en zo hoog mogelijk houden. Ik had misschien 100 meter rapper kunnen rijden, maar had ik helemaal geparkeerd gestaan.”

   

  “Toen Fraile mij passeerde, probeerde ik nog wat tempo te houden. Ik wist dat het laatste stuk voor de top vlakker werd, dus ik hoopte dat dat snel kwam. Maar het kwam niet snel genoeg.”

   

  Stuyven greep er zo opnieuw naast een ritzege net als twee jaar geleden in de Tour en vorig jaar in de Giro. “Het is frustrerend, maar ik blijf het proberen. Ik heb al op veel plaatsen meegedaan en ben er al dicht bij geweest, maar dat wordt niet altijd beloond. Ik haal ook veel voldoening uit ervoor te strijden, maar natuurlijk wil je winnen. Dat zal ik zeker proberen te doen in de toekomst.”

   

  Opvallend is de regelmaat in de prestaties van Stuyven, maar de uitschieter ontbreekt. Daarom wordt al snel de vergelijking gemaakt met Greg Van Avermaet. Die moest ook heel lang wachten voor hij een winnaar werd. “Automatisch verwijzen mensen daarnaar, maar het is geen zekerheid. Ik ben nog maar of toch al 26. Ik denk wel dat mijn sterkste jaren nog moeten komen, hopelijk valt alles in z’n plooi.”

  Bekijk nog eens de volledige aflevering van Vive le Vélo

  Tweet van Tankink, na afloop: