• home
 • video
 • pas verschenen

  Vanhaezebrouck: "Heb nu wel de tijd gekregen om mijn groep op alle vlakken klaar te stomen"

  Hein Vanhaezebrouck heeft in een babbel met Bert Sterckx uitgebreid vooruitgeblikt op de nieuwe jaargang van de Jupiler Pro League. Is Anderlecht klaar voor het nieuwe voetbalseizoen? "We zijn goed gewapend. De meeste spelers zijn waar ze moeten zijn."

  Zit Anderlecht op schema?

  Hein Vanhaezebrouck: "Ik denk dat we op schema zitten. We hebben een klassieke voorbereiding van zes weken ingepland. We hebben week vijf achter de rug en hebben dus nog één week. We zitten op schema. De meeste spelers zijn waar ze zouden moeten zijn. Je hebt er altijd die wat extra werk nodig hebben of die met een achterstand teruggekeerd zijn door interlands."

  Het WK is nog maar net gedaan. Hoe is het met de honger?

  Vanhaezebrouck: "Voor het grote publiek komt het nieuwe voetbalseizoen heel snel na het WK. Ik denk dat we traditioneel bij de eersten in Europa zijn die aan het nieuwe seizoen beginnen. De voetballers volgen het WK voetbal wel, maar de betrokkenheid is natuurlijk een stuk minder. Ik denk niet dat ze alle matchen bekeken hebben. Ze zijn vooral bezig met hun eigen carrière."

  Hoe verliep de oefencampagne van Anderlecht?

  Vanhaezebrouck: "We konden pas op het einde veel scoren tegen de Nederlandse teams. Dat ligt misschien wel aan de Nederlandse ploegen. In de Nederlandse competitie wordt altijd meer gescoord. In het begin van de voorbereiding waren we nog wat zoekende. Er zijn veel nieuwe jongens en we hebben veel spelers gebruikt. We kregen veel kansen in onze eerste wedstrijden, pas op het einde scoorden we veel. Laat ons hopen dat we die lijn kunnen doortrekken."

  Je maakt de hele voorbereiding mee. Hoe belangrijk is dat?

  Vanhaezebrouck: "Dat maakt een heel groot verschil. Er is meer tijd om de jongens de richtlijnen mee te geven die je hen wil meegeven. Het is voor de groep ook gemakkelijker en de spelers krijgen meer tijd om zich aan te passen."

   

  "Vorig seizoen moest ik direct spelen tegen KV Mechelen en PSG. Nu heb ik wel de tijd gekregen om mijn groep op alle vlakken klaar te stomen. Vorig seizoen moest ik de groep nemen zoals hij was en geleidelijk aan proberen bij te sturen. Als je twee wedstrijden per week moet spelen, is dat moeilijk. Nu hebben we een goede basis proberen te leggen om toch voor een hele tijd goed gewapend te zijn."

  Moet Anderlecht kampioen spelen?

  Vanhaezebrouck: "Anderlecht moet altijd meedoen voor de eerste plaats. We zijn de grootste club van het land en willen elk jaar strijden voor de titel. Vorig seizoen acteerden we lang op een zijspoor. Na de zege tegen Club Brugge in de Play-offs geloofden we nog in de titel. Daarna zat het wat tegen in de volgende wedstrijden en werden we uiteindelijk pas 3e. Nu moeten we beter proberen te doen."

   

  "We willen het goed doen op de drie fronten. Het is onze taak om Europees te overwinteren. Afhankelijk van de loting, willen we ook ver geraken in de Beker van België. We zetten geen doel boven een ander. Alles is prioriteit."

  Is de kern van Anderlecht sterk genoeg?

  Vanhaezebrouck: "Ik denk dat we al goed gewapend zijn. Maar ik verwacht toch dat er nog wat zal bijkomen. We zijn nog niet helemaal rond, maar we zitten toch al vrij ver. Grote namen binnenhalen is niet de prioriteit. Het is veel belangrijker om een goede ploeg te hebben."

  Is Anderlecht niet te veel ervaring kwijt?

  Vanhaezebrouck: "Tot nu toe is er nog niet heel veel weg. Het zou kunnen dat een aantal jongens met adelbrieven in de Belgische competitie nog zullen vertrekken, maar ook de nieuwkomers hebben al het één en ander bewezen. We zullen verjongen, in vergelijking met vorig seizoen zijn we twee jaar jonger, maar ik geloof in de kwaliteiten van de jonge gasten. Hun aanwezigheid brengt veel drive met zich mee en ze willen zich iedere week tonen."

   

  "De kans is groot dat Trebel er nog tussenloopt in september en dat Dendoncker er in september niet meer tussenloopt."

  Is het een voordeel dat Anderlecht geen voorrondes moet spelen?

  Vanhaezebrouck: "Ik vind het geen voordeel dat we geen Europese voorrondes moeten spelen. Ik heb het ook meegemaakt en dat zijn eigenlijk belangrijke oefenwedstrijden. Men legt daar te veel de nadruk op. Het zijn ook niet de sterkste ploegen waar je tegen moet spelen. Maar het zijn gevaarlijke wedstrijden. Ik heb het bij AA Gent ook meegemaakt: het mag niet mislopen."

  Hoe loopt de samenwerking met het nieuwe bestuur van Anderlecht?

  Vanhaezebrouck: "Het is een nieuwe start voor de club geweest. Voor veel leden van het nieuwe bestuur is het ook de eerste keer dat ze bij zo'n grote club werken. De samenwerking is goed. We proberen elkaar beter te maken en bij te staan waar nodig."

   

  "Alles loopt momenteel heel goed. Dat was voor de overgang naar het nieuwe bestuur ook zo. Het voordeel is nu wel dat ik een volledige transferperiode heb gehad om een bepaalde richting uit te gaan. Dat was in januari ook de bedoeling, maar door omstandigheden is toen heel weinig kunnen gebeuren."

   

  "Er waait een nieuwe wind. Dat komt Anderlecht ten goede naar de toekomst toe. Ik kan weinig zeggen over het financiële, maar ik heb niet het gevoel dat we nauw naar de centen moeten kijken. We proberen verstandige dingen te doen en het geld niet weg te gooien. "

   

  "Als ik zie hoe door de voorzitter en het bestuur gewerkt wordt, dan stel ik vast dat ze de juiste keuzes proberen te maken. Dat betekent niet dat het altijd gepaard moet gaan met grote sommen."