• home
 • video
 • pas verschenen

  Mexicaan Marquez (39) maakt einde aan carrière na 5 WK's

  Coutinho (l) en Marquez (r).

  Marquez (r) speelde zijn laatste match in de 1/8e finales van het WK tegen Brazilië.

  Na 22 jaar profvoetbal houdt Rafael Marquez het voor bekeken. De 39-jarige Mexicaan stopt met voetballen. Zijn laatste match was de 1/8e finale op het WK tegen Brazilië. Marquez is samen met zijn landgenoot Antonio Carbajal en de Duitser Lothar Matthäus de enige speler die op 5 WK's in actie kwam.

  Het begon voor Marquez allemaal in 1996, toen hij bij Club Atlas in eigen land op zijn 17e debuteerde als profvoetballer. In 1999 plukte Monaco hem weg, waar hij na 4 seizoenen en 1 titel verhuisde naar Barcelona. De centrale verdediger maakte er 7 jaar het mooie weer, goed voor 4 landstitels en 2 Champions Leagues. 

   

  Als jonge dertiger vertrok hij naar de New York Red Bulls  in de MLS, waarna hij bij Club Léon even weer zijn thuiscompetitie opzocht. Na nog een intermezzo in Italië bij Hellas Verona kwam hij in 2016 weer terecht bij de club waar het allemaal begon: Club Atlas.

   

  In zijn afscheidsbrief op Twitter herinnert Marquez zich zijn carrière als een tijd van "opofferingen, inspanningen, droefheid en soms teleurstellingen, maar vooral veel plezier. Voetbal, je hebt me zoveel bijgebracht, ik kan je het nooit teruggeven. Aangezien het onmogelijk is te scheiden, zullen we immer aan elkaar verbondn zijn. Gewoonweg bedankt!"

  148 caps, 19 goals, in basis tegen Brazilië op WK

  Marquez debuteerde als international in februari 1997. Hij groeide uit tot aanvoerder van zijn land en maakte de WK's van 2002, 2006, 2010, 2014 en 2018 mee.  Zijn laatste duel was de verloren 1/8e finale in Rusland tegen Brazilië,  2-0 werd het tegen Neymar en co.

   

  In totaal verzamelde Marquez 148 caps, waarin hij 19 keer scoorde. De laatste seizoenen moest hij veelal genoegen nemen met een invallersrol. Op het WK viel hij in in de groepsduels tegen Duitsland en Zweden en startte hij in de basis tegen Brazilië. Met 19 wedstrijden is hij de Mexicaan met de meeste WK-duels.