• home
 • video
 • pas verschenen

  RETRO 1968: Herman Van Springel komt 38 seconden tekort voor Tourwinst

  Herman Van Springel verliest de gele trui in de afsluitende tijdrit.

  In 1968 greep Herman Van Springel nipt naast de eindzege in de Tour. Heel nipt: amper 38 seconden kwam de Belg op 21 juli tekort in de afsluitende tijdrit in Parijs. 

  Wielerland België moest al 29 jaar wachten op een eindzege in de Tour, maar Herman Van Springel was de gedoodverfde opvolger van Sylvère Maes. In 1968 won hij de Omloop van Vlaanderen, de Ronde van Lombardije en het WK in Italië. Een Tourzege zou de kers op de taart zijn.

   

  En Van Springel stelde niet teleur. Onze landgenoot veroverde de gele trui en moest op 21 juli enkel de afsluitende tijdrit overleven in Parijs om te triomferen. Maar de Nederlander Jan Janssen sloeg de Belgische Tour-droom aan diggelen. Van Springel kwam amper 38 seconden tekort in het eindklassement. 

  Bekijk de reportage van Vive le Vélo:

  Herbeleef de beklijvende slotfase in 1968: