• home
 • video
 • pas verschenen

  De Tour in Mende: een teleurgestelde derde en een lachende derde

  Axel Merckx.

  Axel Merckx zat in 2005 in de goeie vlucht.

  De Tour de France trekt vandaag voor de 5e keer naar Mende. Wat is er in de Tour-geschiedenis al in Mende gebeurd? Nationale feestdagen, Belgen aan het front en het cijfer 3 zijn zowat de rode draad. Bekijk hier nog eens de vorige aankomsten.

  1995: Jalabert wint op de Franse nationale feestdag

  In de rit naar Mende is de Côte de la Croix Neuve de scherprechter. Laurent Jalabert kraait er in 1995 voor het eerst victorie, nota bene op de Franse nationale feestdag. De Côte de la Croix Neuve gaat voortaan door het leven als Montée Laurent Jalabert.

  2005: Merckx is 3e op de nationale feestdag

  Een rit naar Mende op de Belgische nationale feestdag, het is geen primeur. Ook in 2005 trok het peloton op 21 juli over de Côte de la Croix Neuve naar het vliegveld van Mende. Axel Merckx was toen een van de smaakmakers, maar moest zijn meerdere erkennen in Marcos Serrano. Merckx eindigde derde, met behoorlijk veel frustratie in zijn achterzak.

  2010: Van den Broeck klimt naar de 4e stek

  8 jaar geleden werd de strijd om de dagzege een gevecht tussen de klassementsmannen. Springveer Joaquim Rodriguez klopte landgenoot Alberto Contador in een sprintje. Jurgen Van den Broeck werd 4e, met leider Andy Schleck in zijn wiel.

  2015: als twee Fransen vechten om een ritzege...

  Met president François Hollande in een van de Tour-wagens zijn de Fransen extra gemotiveerd. Romain Bardet en Thibaut Pinot kleuren de finale, maar de landgenoten gunnen elkaar het licht in de ogen niet. Vliegmachine Steve Cummings is de lachende derde.