• home
 • video
 • pas verschenen

  Tour-baas roept op tot sereniteit: "Renners moeten gerespecteerd worden"

  Vincenzo Nibali.

  Hectiek in de Tour: Vincenzo Nibali komt ten val.

  De val van Vincenzo Nibali, het boegeroep voor de Sky-renners en een duw richting Chris Froome: het was gisteren een bewogen passage over Alpe d'Huez. Christian Prudhomme, de directeur van de Tour, vraagt de supporters om hun gedrag aan te passen.

  Daags na de incidenten op Alpe d'Huez werd Tour-baas Christian Prudhomme ondervraagd. "Het was een onaangename beklimming van Alpe d'Huez", wond hij er geen doekjes om. "De renners in de Tour moeten natuurlijk gerespecteerd worden, wat het grootste deel van de fans doet."

   

  Vooral de valpartij met Vincenzo Nibali, die vandaag niet meer kan starten, zindert nog na. "Het is geen overenthousiaste supporter die hem ten val brengt, maar het is en blijft een toeschouwer. De val werd niet veroorzaakt door een motorrijder van de politie. Zij hebben prima werk geleverd."

   

  "We moeten de sereniteit terugvinden. Ik twijfel er niet aan dat dat de komende dagen zal gebeuren. Alpe d'Huez was een piekmoment, net zoals dat ook altijd op de Mont Ventoux het geval is. Dat zijn twee mythische cols, waar de sfeer anders is dan op de overige dagen. We zullen dit niet meer meemaken in de komende dagen van de Tour."

   

  Het peloton waande zich gisteren overigens af en toe in een voetbalstadion, want de renners moesten vaak door een gordijn van Bengaals vuur rijden. "De renners zagen bijna niets meer. Zoiets hoort niet thuis in de wielersport. Het verblindt de renners. Dit heeft geen enkele zin."