• home
 • video
 • pas verschenen

  Kritiek op tijdslimiet in de Tour: "Het chauvinisme druipt eraf"

  Patrick Lefevere.

  Quick-Step-manager Patrick Lefevere.

  De sprinters zouden vandaag in principe een nieuwe kans moeten krijgen, maar na het drieluik in de Alpen zitten heel wat snelle benen al op het vliegtuig naar huis. Enkele ploegen klagen de zwaarte van het parcours en de willekeur omtrent de tijdslimiet aan.

  Lefevere: "Ze overdrijven al een paar jaar"

  Quick-Step Floors speelde gisteren tweevoudig ritwinnaar Fernando Gaviria kwijt. "Hij is een zeer groot talent. Hij is jong, maar hij heeft nog nooit veel afgezien. De pijngrens ligt bij een 23-jarige niet waar die van een 35-jarige ligt. Laat het mij zo beleefd uitdrukken", stelde ploegmanager Patrick Lefevere bij Sporza.

   

  Maar Gaviria was niet de enige sprinter die gisteren genekt werd door de Alpencols. Is het parcours te zwaar voor de spurters? "Het is een teneur die al een paar jaar aan de gang is. De Giro heeft het in gang gezet met de Zoncolan en andere mountainbike-wedstrijden."

   

  "Als je meer hoogtemeters doet dan in een mountainbike-wedstrijd, dan ben je niet bezig met wegwielrennen. Ze overdrijven al een paar jaar."

   

  "Wat heel vreemd was: wij vroegen gisteren om de tijdslimiet te verhogen met twee procent. Ze zeiden: neen, wij zijn de Tour en doen dat niet. Maar Démare zit in de problemen en tijdens de koers verhogen ze die limiet wel. Het chauvinisme druipt er af."

  Verbrugghe: "Een reglement verander je niet tijdens de wedstrijd"

  Ook Bahrein-Merida deelde in de klappen na de val en opgave van Vincenzo Nibali. Vond ploegleider Rik Verbrugghe het parcours gisteren ook te zwaar?

   

  "Gisteren was toch heel zwaar. In de favorietengroep met Nibali zag je niemand echt afzien, maar daarna was het een slagveld."

   

  "Iedereen wilde op tijd binnen komen, maar de tijd was scherp. Maar dan gaven ze op het laatste moment nog extra tijd bij. Een reglement verander je niet tijdens de wedstrijd."