• home
 • video
 • pas verschenen

  Froome: "Thomas of ik, zolang de gele trui maar binnen Team Sky blijft"

  Froome maakt zich geen zorgen om de gele trui van ploegmaat Thomas.

  Geen sprake van een tweestrijd binnen Team Sky tussen Geraint Thomas en Chris Froome. Toch niet als we de viervoudige Tourwinnaar mogen geloven. "Dit is een droomscenario voor ons team", zei Froome aan tafel bij Maarten Vangramberen.

  "De druk ligt bij de andere klassementsrenners"

  Froome moet in het klassement al 1'39" goedmaken op Geraint Thomas om de Tour voor de 5e keer te winnen. Maar hij ziet z'n ploegmaat niet als z'n grootste concurrent. "We zitten in een fantastische positie met de gele trui van Thomas. Het is een droomscenario voor ons team om zowel eerste als tweede te staan in het algemene klassement", zei Froome bij Maarten.

   

  "Nu ligt de druk bij de andere klassementsrenners. Dumoulin gaat de Tour niet winnen als hij gewoon blijft volgen. Hij zal moeten aanvallen. Andere renners zoals Romain Bardet, Mikel Landa en Nairo Quintana hebben nog meer tijd verloren. Zij moeten nu ook aanvallen."

   

  Maar moet Froome zelf niet aanvallen om voorbij Thomas te raken? "Misschien behoudt Thomas het geel wel. Als de gele trui binnen Team Sky blijft, is dat fantastisch. We zijn hier als Team Sky om de Tour te winnen. Thomas of ik, dat maakt niet uit."

  Dumoulin gaat de Tour niet winnen als hij gewoon blijft volgen. Hij zal net als de anderen moeten aanvallen.

  "In topvorm aan de derde week beginnen"

  Froome kon nog niet echt uitpakken in deze Tour.  Wil hij net als in de Giro pieken in de slotweek? "Dat was het plan toen ik aan de Tour begon, in plaats van mijn vorm meteen na de Giro proberen aan te houden. Veel renners hebben in het verleden die fout gemaakt."

   

  "Als ik kijk naar Alberto Contador en Nairo Quintana. Zij reden de Giro, wonnen de Giro en kwamen dan naar de Tour. Maar daar haalden ze niet meer hetzelfde niveau. Voor mij was het belangrijk om na de Giro goed te herstellen. We hadden dit jaar één week extra tussen de Giro en de Tour, dat speelde een belangrijke rol in mijn beslissing om zowel de Giro als de Tour te rijden. "

   

  "Ik ben goed gerecupereerd na de Giro, ik voelde me echt weer fris. In dat proces is mijn niveau natuurlijk gezakt en daarna begon ik weer op te bouwen naar de Tour. Nu heb ik echt het gevoel dat ik in topvorm aan de derde week zal beginnen. Maar het wordt afwachten, want dit is onbekend terrein voor mij. Ik heb dit nog nooit gedaan."

  "Organisatoren moeten meer doen voor onze veiligheid"

  Froome krijgt tijdens deze Tour net als Thomas af te rekenen met de vijandigheid van het Franse publiek. Op Alpe d'Huez kreeg hij zelfs een tik van een toeschouwer. "Ik was niet echt bang. Maar als iemand zo dicht komt, dan gaat het te ver. Ik zag dat de politie wel enkele kerels arresteerde. Dat is goed, maar uiteindelijk zijn de wedstrijdorganisatoren verantwoordelijk voor de veiligheid van de renners. Zijn moeten meer doen voor ons."

   

  "Wat we gisteren gezien hebben, dat gebeurt nu eenmaal. Maar het zou niet mogen, het is onaanvaardbaar.  Het is niet de eerste keer dat ik bespuwd word, jammer genoeg gebeuren dit soort zaken tijdens de Tour. Om de één of andere reden worden de mensen hier gek. Die toestanden kom je in de Giro of de Vuelta niet tegen."

   

  Maar Froome laat zich door de incidenten niet uit z'n evenwicht brengen. "Je gaat zo snel als je kan op een beklimming, er is geen tijd om emoties te hebben en je kwaad te maken op toeschouwers. Je bent zo gefocust op de race. We hebben hier maanden voor getraind, dan kan je je door niks laten afleiden. "

  Bekijk hier het gesprek van Maarten met Chris Froome: