• home
 • video
 • pas verschenen

  Topatleten Ruth Jebet en Ivan Oechov lopen tegen dopinglamp

  Ruth Jebet

  Jebet is de wereldrecordhoudster op de 3.000m steeple.

  De Athletics Integrity Unit (AIU), een organisatie die ijvert voor een propere atletiek, heeft een lijst met ruim honderd sporters en officials bekendgemaakt die gelinkt worden aan dopingmisbruik. De meest opvallende naam: Ruth Jebet, regerend olympisch kampioene en wereldrecordhoudster op de 3.000m steeple.

  In het overzicht, waarin geen Belgen staan, zijn de namen van Ruth Jebet en de Russische hoogspringer Ivan Oechov,  de olympische kampioen in 2012, de opvallendste.

   

  De lijst bevat 120 namen van atleten en/of officials die al (voorlopig of definitief) geschorst zijn, tegen wie een onderzoek loopt of die beroep hebben aangetekend. Uit het overzicht blijkt dat de 21-jarige Jebet een voorlopige schorsing uitzit na een positieve EPO-test. The Guardian bracht het nieuws al in maart, maar nu is het voor het eerst officieel bevestigd.

   

  Hoogspringer Oechov is dan weer geschorst in het kader van het McLaren-rapport, dat het georganiseerde dopingsysteem in Rusland blootlegde. In totaal worden in het overzicht 85 medaillewinnaars van de Spelen of het WK genoemd, waaronder veel Russen.