• home
 • video
 • pas verschenen

  Djokovic in emotionele brief na moeilijke periode: "Bedankt iedereen"

  Djokovic Wimbledon

  Djokovic won na een moeilijke periode voor de vierde keer Wimbledon.

  Novak Djokovic heeft in een emotionele brief iedereen bedankt voor de steun tijdens de afgelopen twee jaar. De Serviër won zondag na een droogte van iets meer dan een jaar zijn vierde titel op Wimbledon, het derde grandslamtoernooi van het jaar. 

  Dominantie op het ATP circuit

  We gaan enkele jaren terug in de tijd. Novak Djokovic sluit 2015 af als nummer één van de wereld, na wat door velen beschouwd wordt als misschien wel het beste tennisseizoen ooit van één speler.

   

  De Serviër, die het seizoen beëindigt met bijna het dubbele aantal rankingpunten van de nummer 2 Andy Murray, wint dat jaar 11 ATP-titels waarvan 3 Grandslams, en staat nog in 4 andere finales (onder andere op Roland Garros). Hij wint een recordaantal Masters 1000 toernooien (6) en verdient meer dan 20 miljoen dollar aan prijzengeld, ook een record.  

  Djokovic

  Djokovic won in 2015 drie van de vier Grandslams.

  Wanneer Rafael Nadal en Roger Federer, die twee andere grootheden, ook nog eens geteisterd worden door blessures en Federer zelfs een half seizoen van de Tour verdwijnt, lijkt alles erop te wijzen dat de dominantie van de Serviër nog jaren zal blijven duren. 

  Terug in de tijd

  Niets is echter minder waar. Na een onwaarschijke comeback heersen Nadal en Federer sinds begin vorig jaar terug over de Tour als vanouds. In 2017 verdeelden de twee levende legendes de vier Grandlams onder mekaar, terwijl de andere toppers problemen kenden met blessures, vormpeil en mentale problemen. 

  Djokovic

  2017 was een moeilijk jaar voor de Serviër.

  Na een operatie aan zijn elleboog is de comeback van Djokovic vervolgens een proces van vallen en opstaan. Op Roland Garros lijkt er beterschap op komst, maar na verlies in de kwartfinales tegen de relatief onbekende Italiaan Marco Cecchinato start hij allesbehalve als favoriet aan het grasseizoen. Op dat moment twijfelt hij zelfs aan deelname aan de grastoernooien.

  Ontlading op het Heilige Gras

  Djokovic beslist uiteindelijk toch om deel te nemen aan het grasseizoen, en haalt de finale op het toernooi van Queens, waar hij de duimen moet leggen voor de Kroaat Marin Cilic. 

   

  Wanneer op Wimbledon de gedoodverfde favoriet Roger Federer het toernooi in de kwartfinales moet verlaten, en Djokovic relatief vlot de eerste hordes neemt, staan de sterren steeds gunstiger. In de halve finales volgt de grote clash met jarenlange rivaal Nadal. Na een episch schouwspel van 5u en 14 minuten kraakt de Spanjaard dan toch, en ligt de weg naar een vierde eindzege in Londen open.  

   

  De finale tegen de Zuid-Afrikaan Anderson, die zelf een halve finale van 6u en 35 minuten achter de kiezen heeft, moest de langverwachte terugkeer worden op het hoogste schavot. En zo geschiedde. Djokovic won in drie sets en pakte zijn 13e Grandslamzege (na Federer, Nadal en Sampras het hoogste aantal). 

  Djokovic

  Na meer dan een jaar droogte won Djokovic weer een Grandslamtitel.

  "Magisch gevoel"

  In een brief richt Djokovic zich nu tot zijn familie, vrienden en al zijn supporters wereldwijd die hem zijn blijven steunen tijdens de moeilijke periode van de afgelopen twee jaar. 

  "Beste familie en vrienden, ik schrijf deze brief om met ieder van jullie te delen hoe ik de onvergetelijke reis doorheen Wimbledon heb beleefd.

   

  Mijn zoon te zien staan in de armen van mijn vrouw tijdens de ceremonie was het meest geweldige gevoel dat ik al had in mijn carrière. Toen ik vader werd, was het één van mijn grootste dromen om prijzen te winnen met mijn kinderen erbij. Het was een magisch gevoel.

   

  Ik heb altijd veel respect gehad voor mensen die hun kwetsbare momenten delen, en de laatste tijd was ook ik kwetsbaar. De blessures en andere problemen maakten het moeilijk, maar ik ben blij dat ik de juiste weg gevonden heb en dankbaar voor de steun en moeite die mensen in mij geïnvesteerd hebben. 

   

  Ik wil mijn appreciatie, respect en liefde uitspreken voor iedereen die in mij geloofd heeft en me geholpen heeft om een nieuwe Wimbledontrofee te winnen. 

   

  Ik voel me gezegend om deze geweldige reis nogmaals te mogen beleven en me gesteund te voelen door zoveel mensen over de hele wereld. 

   

  Ik hou van jullie. Ik hou van tennis. Ik hou van het leven.

   

  Novak