• home
 • video
 • pas verschenen

  De Cauwer: "Enkel Dumoulin kan Thomas en Froome nog bedreigen"

  Tom Dumoulin is een gevaarlijke klant in de afsluitende tijdrit.

  Het loodzware drieluik in de Alpen heeft het klassement grondig door elkaar geschud en heel wat slachtoffers geëist. Commentator José De Cauwer analyseert vijf hete hangijzers.

  Waren de Alpen te zwaar voor de sprinters?

  De Alpen werden een slagveld voor de sprinters. Mark Cavendish, Marcel Kittelen Mark Renshaw sneuvelden in de tweede bergetappe, Fernando Gaviria, André Greipel en Dylan Groenewegen knepen de remmen dicht op weg naar Alpe d'Huez.

   

  "Maar de Alpen waren niet te zwaar voor de sprinters", meent De Cauwer. "Misschien moeten ze de Alpen gewoon anders bekijken en minder hard doorgaan in de eerste dagen van de Tour. Het is altijd zo geweest dat er slachtoffers vielen bergop. En er zijn nog sprinters aanwezig."

  Wie wint de Tour: Geraint Thomas of Chris Froome?

  Hij begon aan de Ronde van Frankrijk als meesterknecht van Team Sky, maar ondertussen is Geraint Thomas een te duchten concurrent van kopman en viervoudig eindwinnaar Chris Froome. De Brit snoepte de gele trui af van Greg Van Avermaet en met twee ritzeges in de Alpen vergrootte hij zijn voorsprong op Froome tot 1'39".

   

  "Ik ben geneigd om te zeggen dat Thomas momenteel de betere is", zegt De Cauwer. "Ik heb nog geen barstje gezien. Hij komt steeds sterk aan, terwijl Froome toch al een paar keer een beetje in de problemen is gekomen. Maar het is nog altijd Froome, dus dan denk je toch altijd twee keer na."

  Is Dumoulin enige overgebleven concurrent?

  Team Sky heeft de grootste kansen op een gele trui in Parijs. Enkel Tom Dumoulin kon in het spoor van Thomas en Froome blijven. Zonder een gebroken spaak op weg naar de Mûr-de-Bretagne en een tijdstraf voor stayeren hijgde de Nederlander nog wat dichter in de nek van het Sky-duo. 


  "Hij is de enige bedreiging voor Thomas en Froome", aldus De Cauwer. "Hij kan de Tour niet winnen als hij vijf dagen voor het einde aan de leiding komt, want hij heeft geen team om te controleren. Maar hij moet wel dichterbij sluipen om dan met een geweldige tijdrit de leiding te nemen."

  Is Movistar de ontgoocheling in deze Tour?

  Met Nairo Quintana en Mikel Landa kwam Movistar met twee kopmannen aan de start, maar veel potten kon het Colombiaans-Spaanse duo nog niet breken. Landa volgt al op ruim 3 minuten van Thomas, Quintana heeft nog wat meer tijd goed te maken.

   

  "Met twee kopmannen in de ploeg ontstaat het idee dat je moet aanvallen", zegt De Cauwer. "Maar als je Quintana wegstuurt en er volgt een counter, dan breng je Landa in de problemen. Het is ingebakken in het wielrennen dat je moet aanvallen met twee kopmannen, maar als je niet goed genoeg bent, dan moet je blijven zitten en volgen."

  Moet er iets gebeuren aan de supporters langs het parcours?

  Ongeziene hectiek tijdens de beklimming van de Alpe d'Huez. Chris Froome kreeg een slag van een meeloper, Nibali kwam ten val door de draagriem van een camera van een supporter en brak een ruggenwervel.

   

  "Het is geen probleem, maar een heel groot probleem", is De Cauwer duidelijk. "Ik erger me mateloos aan de toeschouwers langs het parcours. Wat we eraan kunnen doen? Daarvoor moet je bij de beveiliging of de gendarmerie zijn. Maar het is een feit dat er iets moet gebeuren."

  De vijf hete hangijzers van José De Cauwer: