• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandegoor: "Grinta van Van Avermaet is voorbeeld voor jeugd- en collega-renners"

  Van Avermaet neemt Serge Pauwels op sleeptouw in de eerste Alpenrit.

  "Ik volg Greg al lang. Hij wil altijd vechten."

  De Tour is halfweg en 8 dagen lang rijdt Greg Van Avermaet nu al in het geel. Gisteren verlengde en verstevigde de Belg van BMC verrassend zijn heerschappij door mee te springen in de vlucht van de eerste Alpenrit.  Radiocommentator Christophe Vandegoor doet er zijn hoed voor af.

  Hoe schat Vandegoor de prestatie van Van Avermaet in? "Van Avermaet betekent geen gevaar en zal de Tour niet winnen. Hij mag vertrekken vanuit het peloton. Maar het feit dat hij gisteren van de meestal chauvinistische jury de prijs voor de strijdlust krijgt, dat is een pluim die hij geweldig op zijn hoed mag steken."

   

  "De grinta en de vechtlust die hij gisteren heeft laten zien zijn een voorbeeld niet alleen voor jeugdrenners, maar ook voor collega-renners, die vaak gevangen zitten in de greep van het peloton. Ook landgenoten van ons."

   

  "De manier waarop hij weer gevochten heeft in de bergen - wat eigenlijk niet zijn terrein is - strekt hem enorm tot eer. Hij heeft een tweede huis in de Ardennen en daar bereidt hij zich na de klassiekers maanden voor. Allemaal met het doel om goed te zijn."

   

  "Gewoon al het beeld van een gele trui die mee vooraan strijdt in een Alpenetappe doet iets met wielerliefhebbers. Daarom ook is deze prestatie de moeite waard."

  " "

  Van Avermaet heeft er het maximum uitgehaald.

  "Een ritzege geeft nog zoveel meer glans"

  Vandegoor kent het beestje Van Avermaet, hij volgt de olympische kampioen al lang. "Al van toen hij piepjong de sprint van het BK in Knokke (in 2008, red) verloor.  Hij is iemand die gewoon altijd wil en wil vechten voor dingen. Toen hij eergisteren zei dat hij de trui zou verliezen in de eerste Alpenrit, keek ik naar het profiel en wist je "hij gaat zeker proberen"."

   

  "Twee jaar geleden in het middengebergte in het Centraal Massief heeft hij dat ook eens gedaan. Hij won toen een rit en pakte geel. Hij was dus niet aan zijn proefstuk toe. Aan de manier waarop hij vanuit het peloton naar de vlucht van de dag - als laatste - toereed, zag je dat hij met een plan zat. Hij deed het schokschouderend, trekkend aan zijn stuur, als was het zijn laatste koers ooit."

   

  "En dat lezen we vandaag ook in de kranten. De ploegleiding gaf toe dat Van Avermaet het plan had om de gele trui een dag extra te houden."

   

  Van Avermaet lijkt vandaag zijn geel kwijt te zijn in een korte etappe over 4 Alpencols. Gaan we hem nog op het voorplan zien deze Tour? "Ik denk dat hij nu een paar dagen rust mag nemen in de buik van het peloton. Het geel is mooi, maar een ritzege zou nog zoveel meer glans geven. Hij heeft er al 2 keer van mogen proeven. Het is ook het begin van zijn overwinningscarrière geweest, zijn ritzege in 2015 in de Tour. Als hij kan, zal Van Avermaet zeker nog zijn kans gaan. Maar zo zijn er nog veel in het peloton."