• home
 • video
 • pas verschenen

  Luxeprobleem voor Sky? "Froome en Thomas moeten het uitpraten in dezelfde kamer"

  Froome en Thomas, de nummers 2 en 1 in de stand.

  Team Sky beschikt na de tweede Alpenrit over nog betere papieren, maar hoe gaat het de interne rivaliteit tussen Geraint Thomas en Chris Froome aanpakken? Onze commentatoren en analisten vellen hun oordeel.

  "Willen ze bij Sky deze man als winnaar?"

  Geraint Thomas staat na vandaag in het geel, met een voorsprong van 1’25” op ploegmakker Chris Froome. De eerste luitenant die zijn kopman voorlopig afdroogt, dat moet wel vonken geven.

   

  "Veel zal afhangen van de mentale en lichamelijke paraatheid van deze kerel. Blijft hij overeind in de lengte der dagen in de Tour?", vraagt Michel Wuyts zich af.

   

  "Hij is de man die zich in het verleden vooral heeft leeggereden voor Froome. Hij draagt ook nog niet de last van de gewoonte. Met hem hebben de Fransen nog geen probleem."

   

  "Willen ze deze man als winnaar bij Sky?", werpt José De Cauwer op. "Misschien wel. En misschien ook door het gegeven dat Froome zijn aureooltje kwijt is en gecontesteerd is. Ze staan er als team alleszins het beste voor."

  "Froome was heel chagrijnig om naar Thomas te rijden"

  "Nadat Thomas was weggesprongen, werd Froome heel chagrijnig om naar hem te rijden", analyseert Frank Hoste de slotfase van de 11e rit. "Hij had nooit verwacht dat zijn eigen ploegmaat zou aanvallen."

   

  Froome dichtte daarna zelf het gat op Thomas en Dumoulin, maar toen de titelverdediger er bijna bij was, kletste Thomas weg. "Als Froome later een boek schrijft, dan moet hij echt beschrijven wat hij toen gedacht heeft", zegt Christophe Vandegoor.

   

  "Thomas zat er met goeie benen. Dan ben je wel ploegmaat, maar als je dat spandoek ziet... Je maakt afspraken, maar in laatste instantie zie je dat spandoek en wordt een renner een dier", zegt Frank Hoste.

  "Ze moeten het in dezelfde kamer uitpraten"

  En nu? "Een van de twee moet knechten. Stel je voor dat Dumoulin in de komende ritten weer een coup doet, dan moet een van de twee toch op kop rijden. In principe moet dat Froome zijn. Maar zal hij dat doen? Neen. Hij zal alleen proberen weg te rijden", voorspelt Frank Hoste.

   

  "Met Wiggins was het destijds anders. Toen moest Froome knechten. Nu is het een ander verhaal, want hij is een viervoudig Tour-winnaar en zou moeten knechten. Dat wordt heel moeilijk. Ik denk dat je Froome en Thomas eens in dezelfde kamer moet zetten en het moet uitpraten."