Helpt La Course het vrouwenwielrennen? "Te veel doekje voor het bloeden"

  Lieselot Decroix breekt een lans voor meer vrouwenwielrennen.

  Voor het 5e jaar op een rij kregen ook de vrouwen met La Course een stukje van de Tourkoek. Maar van de oude beloftes van organisator ASO is niet veel in huis gekomen. Ex-renster en commentator Lieselot Decroix is dan ook niet tevreden aan de tafel van Vive le Vélo.

  Annemiek van Vleuten won in Le Grand-Bornand na een beklijvend duel met haar landgenote Anna van der Breggen de 5e editie van La Course. Promotie voor het vrouwenwielrennen, maar toch lijken ze bij ASO nog altijd koele minnaars.

   

  "Ik had evenveel kippenvel als bij de mannenkoers. Ik begrijp dat niet", zegt tafelgast Tom Waes.

   

  "Wij smullen daar in het veldrijden al 2 jaar van", vult Sven Nys aan. "De vrouwencross brengt enorm veel spektakel. Er wint bijna elke week iemand anders. Maar organisatorisch is het wellicht een huzarenstukje (om een ronde voor vrouwen te organiseren samen met de Tour)."

   

  "Dat vind ik een flauw excuus", zegt Lieselot Decroix. "Als ASO het écht wil, kan het dat. Maar wil het dat wel? Ik hoop dat ze ons eindelijk eens au sérieux nemen. Want nu is La Course toch vooral nog een doekje voor het bloeden."

   

  "Ze zijn ermee begonnen zodat we "zouden stoppen met zagen". Maar 4 jaar geleden hebben ze, toen we op de Champs-Elysées mochten rijden, ook de belofte gedaan dat het een opstapje was naar meer. Maar we zijn op onze honger blijven zitten. Het is nu nog altijd maar 1 dag. Geef ons alsjeblieft meer!"

  "Begin met 3 dagen en dan elk jaar wat meer"

  Wat is dan voor Lieselot Decroix het ideale scenario voor de toekomst? "Het zal gestaag moeten groeien. Eerst 3 dagen en dan elk jaar een dag erbij bijvoorbeeld."

   

  "De laatste 3 dagen van de Tour zouden de vrouwen parallel met de mannen kunnen afwerken. Met een bergrit, een tijdrit en een finish op de Champs-Elysées. Dat is voor elk wat wils."