• home
 • video
 • pas verschenen

  Experiment met strafschoppen in Nederlandse beker: ABBA-systeem

  Penalty Ajax

  De KNVB gaat experimenteren met strafschoppen in de Nederlandse beker.

  De Nederlandse voetbalbond KNVB gaat komend seizoen experimenteren met de strafschoppenserie. De reeks zal volgens het ABBA-principe worden genomen, in plaats van het ABAB-principe dat nu wordt gehanteerd.

  Het ABBA-systeem houdt in dat het ene team (A) begint en vervolgens het andere team (B) twee keer na elkaar aan de beurt is. Momenteel wordt het traditionele ABAB-systeem nog gebruikt, waar er na elke strafschop van team wordt gewisseld.

   

  De voetbalbond verwacht dat met deze procedure beide teams een gelijkere kans hebben op het winnen van de strafschoppenserie, omdat de druk eerlijker verdeeld wordt over de spelers van beide teams.

   

  Vorig seizoen zorgde de scheidsrechter bij het bekerduel tussen de amateurs van HSV Hoek en Lisse voor commotie door het ABBA-systeem al te gebruiken. Dat was toen nog niet toegestaan. De penalty's moesten worden overgenomen. 

  Gele en rode kaarten voor trainers en verzorgers

  Behalve met de strafschoppen experimenteert de KNVB ook met een gele of rode kaart voor teamofficials, zoals de trainer of verzorger. Het geven van een kaart is volgens de bond een duidelijker communicatiemiddel vanuit de scheidsrechter naar de teamofficial en het publiek.

   

  De vierde wissel, die tijdens het voorbije WK al werd gehanteerd, zal ook worden toegepast. Bij verlengingen zullen de clubs dus nog een vierde wissel mogen doorvoeren.