• home
 • video
 • pas verschenen

  De Italiaanse traditieclubs Bari en Cesena leggen de boeken neer

  " "

  De Belgische doelman Jean-François Gillet verdedigde 10 jaar het doel van Bari.

  Twee Italiaanse voetbalclubs met een rijke traditie, FC Bari en AC Cesena, zijn failliet verklaard. De twee ploegen kwamen vorig seizoen uit in de Serie B, maar financiële problemen deden hen de das om.

  Bari bestaat al 110 jaar, maar het einde dreigt omdat de club geen overnemer vindt. De club had tot gisteravond 18u tijd om zich te registreren voor een nieuw seizoen in de Serie B, maar deed dat niet. Er waren gespreken met de eigenaar van Leeds, maar die draaiden op niets uit.

   

  De burgemeester van de stad, Antonio Decaro, biedt mogelijk een reddende hand. Hij zou investeerders zoeken om met de club een doorstart te maken in de Serie D, de hoogste amateurklasse. "Dit is een trieste dag, niet alleen voor het voetbal in Bari, maar voor de hele stad", vertolkte de politicus zijn gevoel. "Dit is een nederlaag die duizend keer harder aankomt dan een nederlaag op het veld."

   

  Bari is de club waar Jean-François Gillet tien jaar het mooie weer maakte. Van 2000 tot 2011 lag de huidige doelman van  Standard er onder contract. Op 1 uitleenseizoen na in het begin groeide hij er uit tot aanvoerder en publiekslieveling.

   

  In 2013 kwam Bari negatief in het nieuws, als deel van een vermeend omkoopschandaal. De naam van Gillet viel. Hij schreeuwde zijn onschuld uit, maar werd toch 13 maanden geschorst door het Italiaans Olympisch Comité, waardoor hij het WK in 2014 miste. In 2016 sprak een rechter in Italië hem evenwel vrij.

  Cesena ook failliet, Avellino de volgende?

  Cesena werd gesticht in 1940 en bevestigde het faillissement in een persbericht op zijn website. Avellino, ook een Serie B-club, worstelt eveneens met grote geldproblemen, maar houdt voorlopig nog het hoofd boven water.