• home
 • video
 • pas verschenen

  Wuyts voor start Alpenoffensief: "Ik kijk smekend naar Nibali en Landa"

  Vincenzo Nibali

  Kan Nibali optornen tegen het geweld van Sky in de bergen?

  Na de - bijwijlen saaie eerste week van de Tour - kijkt iedereen reikhalzend uit naar spektakel in de bergen. Te beginnen vandaag in de eerste van 3 Alpenritten. Van wie mogen we dat verwachten, Michel Wuyts?

  "Wat de krachtsverhoudingen betreft zijn we de eerste Tourweek niet veel wijzer geworden", zegt Michel Wuyts. "Omdat er uitermate gesloten en gecontroleerd gekoerst is, op het ergerlijke af. Anderzijds werd er in de rit naar Roubaix wél gretig gekoerst door enkele ploegen van de favorieten. Dat was niet ondergaan, maar forceren."

   

  Op opgever Porte  na ziet Wuyts dan ook geen verliezers. "Bardet is met Domont en Vuillermoz wel al twee locomotieven voor in de bergen kwijt. Hoe zal hij dat nu aanpakken? En Uran heeft door tegenslag in de Roubaix-rit een oplawaai gekregen. Hij is niet de meest aanvalslustige."

   

  "Maar de anderen staan heel dicht bij elkaar, ondanks incidenten her en der, waar alleen Thomas aan ontsnapt is. Ik hoop dat de ploegen zich niet te snel bij het geweld van Sky zullen neerleggen en dat er blokvorming zal zijn."

  Het is jaren geleden dat er nog zoveel kanshebbers waren voor de start van rit 10

  "Ik vind dat Movistar een goeie uitgangspositie heeft, maar ze moeten er dan wel iets mee doen. Ik denk dat ze met Landa en Quintana 2 aanvallende types hebben, maar hun manager Unzue is een twijfelaar. Ik vrees ervoor dat hij de Alpen laat passeren en pas vanaf de Pyreneeën wil uitpakken. Dat zou een gemiste kans zijn."

   

  "Maar er zijn renners genoeg om iets mee te doen: Valverde, Majka, Fuglsang, die zijn vorm niet kan wegsteken, Yates, Nibali, Roglic, Dumoulin, Bardet,... Ze staan daar nog allemaal. Het is jaren geleden dat er nog zoveel kanshebbers waren voor de start van rit 10. Mijn blik gaat haast smekend uit naar Landa en Nibali. Daar geloof ik in."

  "Thomas wordt misschien de grootste tegenstander van Froome"

  Bradley Wiggins zinspeelde in zijn podcast op een mogelijke tweestrijd binnen Sky tussen Geraint Thomas en Chris Froome. "Ik ga ervan uit dat Froome in de geest van manager Brailsford nog altijd de eerste optie is."

   

  "Maar Froome voelde zich in de salbutamolzaak toch ook in de steek gelaten door zijn ploeg. Zo moest hij zelf voor de advocatenkosten opdraaien. Ik kan me indenken dat daar wat bresjes geslagen zijn."

   

  "Ik denk dat Thomas ook zit te lonken op een kans om eens vol te gaan in een grote ronde. Die biedt zich nu aan. Hij weet ook dat hij maar een paar kansen meer krijgt, want straks is het misschien al aan Bernal. Het zou kunnen dat Thomas de grootste tegenstander wordt van Froome."

   

  "Anderzijds zie ik bij Thomas vaak slijtage in een ronde, zelfs in rondes van een week. Als hij vandaag geel pakt, moet hij het nog bijna 2 weken volhouden. Maar als hij blijft standhouden, zal dat toch wrevel opwekken bij Froome. Die wil zijn vooraanstaande positie niet zomaar afgeven."

   

  "Het frappeerde mij dat ze overwegen om Froome de 3 grote rondes in 1 seizoen te laten rijden (en winnen). Dat wijst op veel zelfvertrouwen. Ik kan me moeilijk voorstellen dat Froome dan zegt: "Oké, G, ik doe nu alles voor jou."