• home
 • video
 • pas verschenen

  Wereldkampioen als speler en coach: het triumviraat Zagallo-Beckenbauer-Deschamps

  Zagallo, Beckenbauer en Deschamps pronken met de trofee.

  Ze zijn nu met zijn drieën: de mannen die zowel als voetballer en als coach de Wereldbeker hebben gewonnen. De Braziliaan Mario Zagallo won het WK in 1958 en 1962 en als coach van Brazilië in 1970. De Duitser Franz Beckebauer deed het hem na in 1974 en 1990 met West-Duitsland. Didier Deschamps trad gisteren in hun voetsporen, hij was 's werelds beste met Les Bleus in 1998 in eigen land.

  Mario Zagallo (Brazilië), wereldkampioen in 1958, 1962 en 1970

  Mario Jorge Lobo Zagallo (87) was een spits, 1,67m klein, maar wel groot van daden. Als linksbuiten blonk hij uit met zijn technische kwaliteiten, maar hij schuwde ook het verdedigende werk niet. Zijn runs zijn legendarisch, maar hij kwam ook diep in de spits of achter de spits tot zijn recht.

   

  Als ploegmaat van Pelé won hij het WK van 1958 in Zweden en dat van 1962 in Chili. 

  In 1970 werd Zagallo, die voor Flamengo en Botafogo voetbalde, de eerste die als speler en coach het WK won. In 1970 in Mexico loodste hij vanaf de bank de Seleçao naar de titel. Bijgenaamd "De Professor" voor zijn tactische skills verloor hij in 1998 de WK-finale van gastland Frankrijk. In 1994 won Zagallo nog eens het WK, nu als T2 van Carlos Alberto Parreira. 

  Zagallo wint de trofee als speler in 1958 en 1962 en als coach in 1970

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.
  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Franz Beckenbauer (West-Duitsland): wereldkampioen in 1974 en 1990

  Franz Anton Beckenbauer (72) was een stijlvolle verdediger.  Hij verhief de positie van libero tot een kunst en kreeg de bijnaam "De Keizer" door zijn autoritaire en soevereine manier van verdedigen/spelen. Beckenbauer voetbalde 13 jaar bij Bayern München. In 1966 verloor hij nog de WK-finale van gastland Engeland, maar 8 jaar later in  West-Duitsland was het raak. Als aanvoerder van de Mannschaft klopte hij het Oranje van Johan Cruijff met 2-1. 

   

  Ook als trainer begon Beckenbauer met een 2e plaats: in 1986 verloor hij van het Argentinië van Maradona. 4 jaar later en tussen dezelfde ploegen was het wel raak in Italië.

  Beckenbauer wint de trofee als speler in 1974 en als coach in 1990

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.
  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Didier Deschamps (Frankrijk): wereldkampioen in 1998 en 2018

  Didier Claude Deschamps (49) was een voortreffelijke verdedigende middenvelder, die successen boekte bij Marseille, Juventus, Chelsea en Valencia. Zo won hij in 1993 onder meer de Champions League onder de legendarische Belgische coach Raymond Goethals.

   

  Deschamps wordt als een saaie voetballer omschreven, maar dat belet de leidersfiguur niet om 103 keer voor Frankrijk uit te komen. In 1998 klopte hij in de finale in eigen land het Brazilië van Ronaldo met 3-0. Als coach leek hij op Euro 2016 gastland Frankrijk het allerhoogste te schenken, maar Portugal stuntte in de finale. Dat maakte hij 2 jaar later in Rusland goed: hij liet de verzameling voetbalvedetten uitgekookt samenwerken. Berekende efficiëntie stond voorop en dat loonde. 

  Deschamps wint de trofee als speler in 1998 en als coach in 2018

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.
  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.