• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Het is een WK geweest naar het beeld van de wereldkampioen"

  Peter Vandenbempt.

  Peter Vandenbempt.

  Frankrijk mag zich vier jaar lang wereldkampioen voetbal noemen. Sporza-voetbalcommentator Peter Vandenbempt blikt terug op de finale én de hoogmis van het voetbal in Rusland. "Op sportief vlak was dit wereldkampioenschap geen hoogvlieger."

  "Ik vond het een uur lang echt een heel goede WK-finale"

  Het is al van 1966 geleden dat er nog zoveel doelpunten vielen in een WK-finale. Dat had ook te maken met twee niet al te sterke doelmannen. Ik vond het een uur lang echt een heel goede finale. Dat was vooral te danken aan de Kroaten, die niet gerekend hebben.

   

  Ondanks hun vermoeide benen hebben ze toch de finale gemaakt. Ze hebben pech gehad met een owngoal en een paar scheidsrechterlijke beslissingen. Met hun doelman ook, dat is normaal een hele goeie, maar die had gisteren een offday.  Ze zijn gestuit op de efficiëntie van Frankrijk. Wat mij betreft, krijgt Kroatië een staande ovatie.

   

  Ze hebben het, ondanks hun zware parcours, beter gedaan tegen Frankrijk dan de Belgen deden in de halve finale. De Kroaten hebben de stevige en stugge Fransen meer pijn gedaan en meer doen wankelen dan wij.

   

  Maar oké, vanaf de 3-1 was het vat af en was het wachten op het eindsignaal. Voor zo'n piepklein landje als Kroatië was het een fantastisch sprookje geweest, maar het is niet anders.

  De Kroaten hebben de stevige en stugge Fransen meer pijn gedaan en meer doen wankelen dan de Belgen.

  "Frankrijk is geen mooie en aantrekkelijke winnaar"

  Frankrijk is natuurlijk de verdiende wereldkampioen, zoals andere landen dat misschien ook waren geweest. Je kan wel eens onverdiend een wedstrijd winnen, maar geen toernooi.

   

  Het is geen mooie, aantrekkelijke en verleidelijke wereldkampioen. Daarvoor waren ze toch te klinisch, te berekend en te cynisch in hun spel. Maar: het was een ploeg en er stonden toch een paar klassespelers op het veld.

   

  In de wedstrijd tegen België hebben ze bij momenten wel geweldig gevoetbald op de tegenaanval. Paul Pogba heeft een sterk toernooi gespeeld en ook die jonge jongens achterin zijn geweldig. 

   

  Ze hebben met Argentinië, Uruguay en de Belgen, voor veel mensen de beste ploeg van de wereld in dit toernooi, een moeilijk parcours afgelegd in een zware tabelhelft. Ze hebben een sterk parcours gereden, maar op hun manier natuurlijk. En  niet vergeten: het is een heel jong elftal, dat nog een aantal toernooien meekan en bij de favorieten zal horen. 

   

  Het is geen wereldkampioen voor de eeuwigheid wat het spektakel betreft. Maar ze hebben het op hun manier gedaan en dan is het hoe dan ook verdiend.

  Frankrijk is geen mooie, aantrekkelijke en verleidelijke wereldkampioen. Daarvoor waren ze toch te klinisch, te berekend en te cynisch in hun spel.

  "Frankrijk voetbalde naar het beeld van zijn trainer"

  Didier Deschamps is een beetje een kleurloze en saaie figuur. Hij lag veel onder vuur in de aanloop naar het WK, precies omdat Frankrijk op die manier voetbalt. Er werd gezegd dat Frankrijk geen identiteit heeft en dat met deze verzameling talenten beter gedaan moet worden.

   

  Dat heeft hem geraakt. Maar deze ploeg heeft gevoetbald naar het beeld van zijn trainer. Deschamps heeft lang in Italië gespeeld. Daar is het resultaat belangrijker dan de manier van spelen. 

   

  Het is een resultaattrainer en al die spelers, die bij hun club soms op een andere manier voetballen, hebben zich ingeschreven in dat verhaal. Dat is de grote verdienste van Deschamps. 

   

  Frankrijk was een blok en dat hebben de Franse media ook onderstreept. Het was een ploeg. Als je bijvoorbeeld ziet hoe Kylian Mbappé, een jonge spring-in-’t-veld, gaat meeverdedigen tot op de eigen doellijn... Als je ook ziet hoe hij Pogba heeft aangeleerd om niet altijd te willen schitteren, maar zich ook in te schrijven in het collectief. Dan is dat de grote kracht geweest.

   

  Stiekem hoopt heel Frankrijk - vooral voetballiefhebbend Frankrijk - wel dat Deschamps op termijn door Zinedine Zidane vervangen wordt en dat de ploeg weer een sierlijke zwaan wordt in plaats van een efficiënt team.

  Stiekem hoopt heel Frankrijk wel dat Deschamps op termijn door Zidane vervangen wordt en dat de ploeg weer een sierlijke zwaan wordt.

  "WK's in Zuid-Afrika en Brazilië waren van een hoger niveau"

  Op sportief vlak was het WK geen hoogvlieger. Ik heb gezien dat FIFA-voorzitter Gianni Infantino zei dat dit het beste WK ooit was. Dat is dan naar analogie met IOC-voorzitters die de Olympische Spelen ook altijd "the best Games ever" vinden.

   

  We hebben natuurlijk wel spectaculaire wedstrijden gehad, vaak met de Belgen. We hebben aantrekkelijke ploegen gezien zoals naast België en Kroatië, Marokko en Peru om er maar een paar te noemen. En we hebben mooie doelpunten gezien.

   

  Maar het is een WK geweest naar het beeld van de wereldkampioen: te veel berekening en de efficiëntie die loonde. Het WK van de standaardsituatie. Daar is op zich niks mis mee, maar het is toch net iets minder spectaculair. Er waren flaterende keepers. En wat toch een beetje nefast is voor zo'n toernooi: de grote ploegen met de grote sterren, Lionel Messi, Cristiano Ronaldo en Neymar, waren misschien net iets te snel naar huis.

   

  Ik heb ook geen nieuwe trends gezien die zich zullen doorzetten op clubniveau. De WK's in Zuid-Afrika en Brazilië waren van een iets hoger niveau.

   

  Over 4 of 8 jaar gaan ze nog eens 16 ploegen toevoegen aan de eerste ronde, zodat we met 48 zijn. Dat kan natuurlijk wel het kleurrijke karakter van het WK bevorderen, maar zeker niet de kwaliteit.

  Over 4 of 8 jaar gaan ze nog eens 16 ploegen toevoegen. Dat kan natuurlijk wel het kleurrijke karakter bevorderen, maar zeker niet de kwaliteit.

  Peter Vandenbempt

  De WK-terugblik van Peter Vandenbempt: