• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Zandweghe gaat niet zweven na winst in Wereldbeker: "We roeien voor het plezier"

  Niels Van Zandweghe en Tim Brys wonnen afgelopen weekend als eerste Belgisch roeiduo ooit de Wereldbeker. "Ons hoofddoel is niet om prijzen te winnen", zegt Van Zandweghe.

  Het roeiduo Van Zandweghe en Brys schreven geschiedenis door als eerste Belgisch team ooit de wereldbeker roeien te winnen. Van Zandweghe ervoer de wedstrijd naar eigen zeggen heel goed. "Toch hebben we doorheen de regatta iets anders gevaren dan normaal."

   

  Het duo is het namelijk gewoon om iets trager te starten en doorheen de race naar voren op te schuiven. "Op de een of andere manier konden we vanaf het begin snel van start gaan en lagen we daardoor steeds vooraan. Zo konden we dominanter racen, wat ook wel leuk was."

   

  Van Zandweghe en Brys hadden in de WK-tussenstand genoeg voorsprong op de Polen waardoor ze zich geen zorgen hoefden te maken voor een eventuele Poolse aanval.  "We hadden tijdens de regatta al door dat de Polen niet top waren. Onze focus lag vooral op onze eigen koers varen."

   

  Het doet Van Zandweghe niet veel om als 1e Belgisch roeiduo ooit de wereldbeker te winnen. "Voor ons blijft het gewoon roeien. We doen het voor het plezier en niet om prijzen te winnen. Natuurlijk wil je wel prijzen winnen, maar dat is niet ons hoofddoel."

   

  "Dat we met onze passie geschiedenis hebben kunnen schrijven is natuurlijk fantastisch, maar daar doen we het niet voor."

  "Prijs was anti-climax"

  Grote prijzen vallen er bij de roeisport niet te rapen. "Onze trofee was ronduit tegenvallend. Het was een anti-climax, we kregen geen grote mooie beker."

   

  Ondanks de winst in de Wereldbeker zijn de ambities niet torenhoog. "We hebben al wel 3x podium kunnen varen. Het zal er gewoon van afhangen om de A-finale te halen en dan zien we wel wat er gebeurt. Het hangt af van de vorm van de dag, het is zoals renners aanvoelen hoe de benen zijn. Gewoon ons best doen en we zien wel waar we landen."

   

  Begin augustus vindt het EK roeien plaats in Glasgow. "In onze discipline kunnen alle 12 deelnemende boten winnen. Iedereen weegt evenveel, daarom ligt het allemaal zo dicht op mekaar." 

  "Krijgen pas na het EK 2 dagen verlof"

  Fysiek is er bij de Belgen niets bijzonders aan de hand. "Ik heb een snotneus, maar dat heb ik altijd. Tim heeft hier en daar een aantal pijntjes maar met de kinesist is dat snel opgelost."

   

  Tot aan het EK komen Van Zandweghe en Brys niet meer in actie. "Een wereldbeker vraagt veel van je lichaam. Nu krijgen we eerst een dag rust. Dan beginnen we te trainen op de fiets. Vanaf woensdag gaan we opnieuw met de boot varen. Het is pas na het EK dat we 2 dagen vakantie krijgen. Daarna beginnen we weeral aan de voorbereidingen voor het WK."