• home
 • video
 • pas verschenen

  Topsportcoördinator: "Sacoor zal niet naast z'n schoenen lopen"

  400m-loper Jonathan Sacoor is de 1e Belgische wereldkampioen bij de junioren.

  Met voorlopig 34 atleten kondigt de Belgische delegatie voor het EK atletiek in augustus in Berlijn zich groot aan. Ook daarbij: Jonathan Sacoor, kersvers wereldkampioen op de 400 meter bij de U20. Topsportcoördinator Max De Vylder is onder de indruk. “Wat hij nu al toont, laat het beste verhopen.”

  "Gouden medaille niet helemaal verwacht"

  Heeft de Belgische atletiek met Jonathan Sacoor een nieuwe topper in wording? De 18-jarige atleet schreef afgelopen vrijdag in elk geval Belgische atletiekgeschiedenis in het Finse Tampere. In een persoonlijk record van 45"03 op de 400 meter werd hij de 1e Belgische wereldkampioen ooit bij de junioren.

  "We volgen Jonathan al een tijdje. Dat hij dit ging doen hadden we niet helemaal verwacht", zegt topsportcoördinator Max De Vylder. "We hadden hem natuurlijk wel kansen toegedicht om een mooie ereplaats te halen en we hoopten wel op een gouden medaille. Maar dat hij dit doet en dan ook nog eens met zo’n schitterende tijd, dat hadden we echt niet gedacht. We waren allemaal extatisch."

   

  Sacoor maakt samen met de broers Borlée deel uit van het Belgische aflossingsteam op de 4x400 meter. "Of hij beter dan hen wordt? Dat zal de toekomst uitwijzen. Maar wat hij nu al op jonge leeftijd laat zien, doet het beste verhopen."

  "Sacoor pakt het heel professioneel aan"

  Atleten die op jonge leeftijd schitteren, kunnen die lijn niet altijd doortrekken. Dat risico zit er volgens De Vylder niet in bij Sacoor. "Hij gaat niet naast z'n schoenen lopen en pakt het heel professioneel aan.  Dat siert hem, want er zijn andere atleten die op jonge leeftijd mooie dingen laten zien en dan later de mist ingaan, omdat ze denken dat ze er al zijn. Sacoor zit ook in een goed team bij Jacques Borlée en de broers Borlée. Hij kan dus leren van de besten."

   

  Sacoor heeft in overleg met Jacques Borlée besloten om op het EK in Berlijn geen individueel nummer te lopen. "Ik kan mij daar wel in vinden. Hij is nog heel jong, je kunt beter voorzichtig zijn. Oogsten kan later nog en we hebben hem nodig om een goede prestatie neer te zetten met het aflossingsteam."

   

  Wie België daar ook nodig heeft om z'n Europese titel op de 4x400 te verdedigen, zijn de broers Borlée. Hoe ver staan zij? "Ze zijn aan het komen. Ik denk echt dat we daar met een sterk team zullen staan. Dylan en Kevin hebben zich al geplaatst voor de individuele nummers en groeien dus naar hun beste vorm toe. Jonathan is wat later kunnen beginnen door een akkefietje op training, maar die zal er ook staan."

  "Van der Plaetsen zal er staan in Berlijn"

  De Belgische delegatie telt intussen 34 atleten. Naast het aflossingsteam wordt er vooral naar zevenkampster Nafi Thiam gekeken. "We verwachten allemaal het allerhoogste van haar, maar ze doet het ook altijd. We mogen heel blij zijn met haar. Het is sterk dat ze altijd de verwachtingen inlost", zegt De Vylder.

   

  Van wie mogen we nog iets verwachten in Berlijn? "Discuswerper Philip Milanov groeit naar een goede vorm toe. Zijn WK is wat ongelukkig afgelopen, daar heeft hij niet zijn allerbeste worpen afgeleverd. Hij wil nu een stapje hoger gaan."

   

  Nog iemand om naar uit te kijken is Europees kampioen Thomas Van der Plaetsen. Is de tienkamper klaar om z'n titel te verdedigen? "Hij  heeft na al zijn blessureleed hard aan zijn terugkeer gewerkt en in mei in Götzis toch mooie dingen laten zien. Hij was nog niet 100 procent klaar, maar hij is op de weg terug. Ik denk dat hij er in Berlijn zal staan."

   

  Ook Eline Berings laat weer mooie dingen zien na een zoveelste comeback. "Na 2 jaar blessureleed met de knie is ze nu heel constant op een hoog niveau aan het lopen.  We hebben ook sterke afstandslopers. Bashir Abdi zal er na een paar mooie ereplaatsen op gebrand zijn om voor een medaille te gaan op de 10.000 meter. "