• home
 • video
 • pas verschenen

  Porte na opgave in de Tour: "De Vuelta is een realistisch doel"

  Richie Porte moet z'n doelen voor het 2e jaar op rij bijstellen.

  Voor het tweede jaar op rij moest Richie Porte vroegtijdig de Tour verlaten na een val. De Australiër blijft ontgoocheld achter, maar kijkt ook al vooruit. "Er zijn nog enkele mooie wedstrijden om het seizoen mee af te sluiten."

  "Ik herinner me niks van de val"

  Net als vorig jaar betekende die vermaledijde 9 etappe het einde van z'n Tour voor Richie Porte. Toen moest hij na een spectaculaire val in de afdaling van de Mont du Chat de strijd staken, dit keer dwong een vroege val in de rit naar Roubaix hem tot een opgave. Nog voor hij een kassei gezien had.

   

  "Ik herinner mij niks meer van die val. Ik lag plots op de grond en als renner ken je het gevoel van een gebroken sleutelbeen. Dat werd ook meteen bevestigd door de wedstrijddokter. Het was wel een shock, dan denk je aan al het harde werk dat

  je gedaan hebt. Dat besef was nogal overweldigend", zegt Porte.

   

  "Ik was gisteren net als alle andere renners nerveus voor de start, maar we hadden natuurlijk wel al eerder over kasseien gereden. Ik was erop voorbereid, maar ik kwam al ten val voor de eerste kasseistrook. Het was gewoon een wedstrijdincident."

  "Ik ben natuurlijk bijzonder ontgoocheld. Dit is niet de manier waarop ik de Tour wou beëindigen, net als vorig jaar. Het is zowel fysiek als mentaal pijnlijk. Maar het is wat het is."

  Ik was voorbereid op de kasseien, maar kwam al ten val nog voor de eerste kasseistrook

  "Gelukkig heb ik niks aan mijn benen"

  Porte ziet een nieuwe kans om te schitteren in de Tour in rook opgaan. "Eenmaal thuis zal het wellicht pas echt doordringen dat ik niet meer in de Tour zit. Het positieve is dat ik niks aan mijn benen heb, dus ik kan over een week al wat fietsen op de hometrainer. Maar het blijft ontgoochelend dat ik niet in de bergen zal kunnen strijden in de Tour."

   

  Fysiek valt het leed met een gebroken sleutelbeen dus nog mee voor Porte. Mentaal is de klap wel zwaar aangekomen. "Maar het gaat niet alleen over de opofferingen die ik of mijn familie hebben gemaakt. Ook bij mijn ploegmaten en de hele ploegomkadering zijn er opofferingen gemaakt. Het zou egoïstisch zijn om enkel aan mezelf te denken."

   

  "Aankomen in Parijs is iets bijzonders. Dat twee jaar op rij niet kunnen doen is jammer. Zeker in mijn laatste jaar bij BMC was het mooi geweest als dat wel gelukt was."

   

  Porte kan wellicht over 6 weken terugkeren in competitie. Net op tijd voor de start van de Ronde van Spanje. "De Vuelta is een realistisch doel, net als het WK. Het is leuk om nog gemotiveerd te zijn. Er zijn nog enkele mooie wedstrijden om het seizoen mee af te sluiten."

  Net als vorig jaar dwong een val Porte tot opgave.