• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Zandweghe en Brys winnen als 1e Belgische roeiduo ooit de wereldbeker

  Van Zandweghe en Brys pakten zilver én de wereldbeker.

  Van Zandweghe en Brys pakten zilver én de wereldbeker.

  Niels Van Zandweghe en Tim Brys zijn in de laatste wereldbekerfinale op een 2e plaats geëindigd. Naast die zilveren medaille staken ze, door hun voorsprong in het WK-klassement, ook de wereldbeker op zak. 

  Het Belgische roeiduo Van Zandweghe en Brys heeft geschiedenis geschreven. Nooit eerder kon een Belgisch roeiteam de wereldbeker winnen.  Nadat ze eerder zilver wonnen in Belgrado en brons in Linz, volstond de tweede plaats om de titel op zak te steken.

   

  In Luzern gingen de Belgen meteen sterk van start. Na 250m kwamen ze na het Deense duo Espensen-Modest door. In de 2e 500m kwamen de Ierse vice-wereldkampioenen Gary en Paul O'Donovon opzetten en vielen onze landgenoten terug naar de 3e plaats.

   

  Van Zandweghe en Brys konden zich in de tweede wedstrijdhelft in het zog van het Ierse leidersduo nestelen. En daar zouden ze blijven tot aan de finish. Uiteindelijk strandden de Belgen op 8 tienden van 1 seconde van de Ieren. In totaal houden ze 3 punten voorsprong op Polen en 13 op Ierland. 

  Van Zandweghe en Brys mochten niet naar de Spelen in Rio, ook al wonnen ze hun laatste kwalificatiewedstrijd. De wereldbeker is volgens de bondscoach dan ook dubbel en dik verdiend. "Het verschil met de concurrentie is helemaal weggewerkt."

   

  Van 2 tot 5 augustus wordt het EK in Glasgow georganiseerd, dat wordt meteen de eerste wedstrijd van het Belgische tweetal na hun wereldbekerwinst.