• home
 • video
 • pas verschenen

  Vanmarcke: "Podiumplaats in Parijs is belangrijker dan ritzege in Roubaix"

  Vanmarcke stelt zich volledig ten dienste van kopman Uran.

  Het mag dan zijn geliefkoosd terrein zijn, voor eigen succes gaan in de kasseirit naar Roubaix zit er vandaag niet in voor Sep Vanmarcke. Bij zijn team EF-Drapac staat alles in het teken van kopman Rigoberto Uran. "We moeten ervoor zorgen dat hij zo weinig mogelijk tijd verliest", zegt Vanmarcke.

  "Hopen dat Uran niet valt"

  Vanmarcke kreeg een drietal maanden geleden al de boodschap dat hij in de Tourrit naar Roubaix niet z'n eigen kans mag gaan. "Een podiumplaats in Parijs is zoveel groter en belangrijker voor de ploeg dan een etappezege. Daarom moeten we alles in stelling brengen voor Uran en hopen dat hij zo weinig mogelijk tijd verliest", zegt Vanmarcke.

   

  Voor Vanmarcke wordt het wel even wennen aan z'n rol als knecht. "Ik zal blij zijn als het zondagavond is, want voor mij is dit nieuw. Als ik voor mezelf mag rijden, kom ik er wel. Maar nu is het met een klimmer in het wiel. Je moet hopen dat hij niet valt, dat geeft toch wel zorgen voor mij."

   

  "Het zal eerst aan de ploegmaats zijn om Uran zo goed mogelijk vooraan te brengen en dan moet hij mijn wiel volgen over de kasseistroken en de zones erna. Ik mag zelf ook niet te brutaal te werk gaan."

  Ik zal blij zijn als het zondagavond is. Als ik voor mezelf mag rijden, kom ik er wel. Nu is het met een klimmer in het wiel

  "Poging doen om tijd te pakken"

  De meeste klassementsrenners in de Tour bibberen al bij de gedachte aan 

  kasseien. Volgens Vanmarcke valt dat bij Uran wel mee. "Hij is heel rustig, al is het vanbinnen misschien anders. Hij wil opschuiven wanneer het het moment is en niet de hele dag vooraan rijden. Het is een aangename kopman om voor te werken." 

   

  Toch blijft het afwachten hoe de Colombiaan de kasseien zal verteren. "Bij de verkenning was het geen enkel probleem. Alleen waren we toen met twee en nu zijn we met 200 die ook vooraan willen zitten. Maar als het erom gaat, vecht Uran. Dus ik ben er niet zo bang voor."

   

  Van alle klassementsrijders lijkt Vincenzo Nibali over de beste papieren te beschikken. Vier jaar geleden pleegde hij al eens een coup in de Tour in de kasseirit naar Arenberg. "Nibali zal in elk geval het mentale voordeel hebben. Er zullen er veel een poging doen om tijd te pakken en dat moeten wij ook doen."

  Vanmarcke blikte gisteren al vooruit naar de kasseirit: