• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandegoor: "Lefevere is de grote winnaar in de discussie rond Kittel"

  Veel plezier heeft Kittel nog niet beleefd aan z'n Tour.

  Het loopt in de Tour voorlopig voor geen meter bij Marcel Kittel (Katjoesja). Hij komt er niet aan te pas in de spurts en bovendien wekt het gedrag van de Duitser ergernis op bij z'n ploeg. Waar loopt het fout bij Kittel? Christophe Vandegoor en Sven Nys zoeken het antwoord.

  "Het loopt niet en dan komt z'n persoonlijkheid er nog bij"

  Vorig jaar won Marcel Kittel in de Tour maar liefst 5 ritten voor Quick-Step. Bij Katjoesja staat de teller dit jaar na 7 Tour-ritten nog op 0. Wat is er aan de hand? Christophe Vandegoor legde z'n oor te luisteren bij een Duitse radiocollega.

  “Kittel vertrouwt Rick Zabel niet, zijn laatste man in het peloton. Hij vergelijkt het met wat de mannen van Quick-Step vorig jaar voor hem deden. Hij verliest z’n wiel en iedereen raakt gefrustreerd, dat zou een uitleg kunnen zijn”, zegt Vandegoor.

   

  Een andere reden zou volgens Vandegoor de persoonlijkheid van Kittel kunnen zijn. “We weten dat hij destijds bij Giant-Alpecin (de voorloper van het huidige Sunweb) weggegaan is, omdat Degenkolb en hij niet door één deur konden. Dat zijn twee gigantische ego’s."

   

  "Misschien heeft het daar nu ook mee te maken. Bij Quick-Step kon hij een ander programma rijden dan Gaviria, zodat ze elkaar niet tegenkwamen. Maar dat was niet goed genoeg, hij wou de eerste viool spelen.”

   

  “Het loopt niet en dan komt de persoonlijkheid van de gefrustreerde topsporter er ook nog eens bij. Maar het kan natuurlijk keren. Er zijn nog rondes geweest waar sprinters pas op de laatste dag hun gram konden halen.”

  Kittel vertrouwt Rick Zabel niet, zijn laatste man in het peloton. Hij verliest z’n wiel en iedereen raakt gefrustreerd

  Christophe Vandegoor

  "Sfeer en communicatie zijn gigantisch belangrijk"

  Sven Nys is ervan overtuigd dat Kittel een sprinter is die echt wel een trein nodig heeft om zijn ding te kunnen doen. “Hij moet een aantal mannen hebben op wie hij blindelings kan vertrouwen. Maar dat kan natuurlijk geen excuus zijn om tijdens de ploegentijdrit ongeïnteresseerd op je mobieltje berichten te zitten sturen.”

   

  “Voor de centen die hij verdient en met de ploeg en de middelen die ze hebben moet hij er alles aan doen om toch te proberen die rit te winnen. Sfeer en communicatie zijn gigantisch belangrijk om succes te boeken en laat dat nu net ontbreken. Die signalen krijgen we toch. Bij Sagan zie je dat niet, het plezier straalt er vanaf. De druk is er voortdurend bij hem, maar dat glijdt van hem af.”

   

  “Je moet goed zijn, maar ook tussen de oren moet het goed zitten en er moet een klik zijn met de mensen rondom jou. Zoniet, dan wordt het moeilijk om te winnen.”

   

  De winnaar in deze hele discussie? Quick-Step-manager Patrick Lefevere volgens Vandegoor. “Hij is de slimste, want hij laat Kittel gaan en redeneert binnenskamers: “5 ritten winnen, dat gaat hij nooit meer doen en wij hebben met Gaviria de nieuwe spurtbom”. Voorlopig krijgt hij gelijk.”

  Lefevere dacht dat Kittel nooit meer 5 ritten zou winnen. Voorlopig krijgt hij gelijk

  Christophe Vandegoor