• home
 • video
 • pas verschenen

  "Deze generatie moet EK-finale halen om als sterker beschouwd te worden dan die van '86"

  François Colin.

  François Colin is in Rusland voor Sportspress.

  Journalist François Colin zat in 1986 op de eerste rij toen België 4e werd op het WK voetbal in Mexico. Ook nu is hij er voor Sportspress bij in Rusland. Welke prestatie van de Rode Duivels kan het hoogst worden ingeschat?

  "Deze generatie moet een finale van het EK spelen"

  "Er is een heel duidelijk verschil", begint Colin. "In 1986 was een plaats in de halve finales een complete verrassing. In de eerste plaats voor de spelers. Nu  is het voor de supporters en ook voor veel spelers, denk ik, een ontgoocheling dat ze niet in de finale zitten."

   

  "In Mexico was de prestatie sowieso al het hoogtepunt uit de Belgische voetbalgeschiedenis. De omstandigheden waren ook anders. De spelers waren toen al 40 dagen in Mexico en de zin om naar huis te gaan was toen groter dan nu."

   

  Ex-speler en bondscoach René Vandereycken vindt dat de generatie van 1986 sterker was. “De Belgen hadden in 1980 ook de finale van het EK gespeeld en in 1982 de openingsmatch van het WK tegen Argentinië gewonnen”, gaat Colin verder. 

   

  “Het is heel moelijk om twee Wereldbekers die zo ver uit elkaar liggen te vergelijken. Ik vind dat deze generatie ook de finale van een EK moeten spelen om als sterker beschouwd te worden.”

   

  Wat verwacht Colin van de troostfinale? "Ik hoop dat de twee ploegen met hun A-ploeg gaan aantreden. Het is een prestigewedstrijd. Een kans voor de Rode Duivels om te tonen dat ze echt sterker zijn dan de Engelsen."

  “Het is heel moelijk om 2 WK's die zo ver uit elkaar liggen te vergelijken. Ik vind dat deze generatie ook de finale van een EK moeten spelen om als sterker beschouwd te worden.

  "In Mexico lagen de journalisten naast de spelers te zonnen"

  Ook voor de journalisten was de beleving helemaal anders in Mexico. “Dat was toen het paradijs in vergelijking met nu in Rusland. We sliepen in hetzelfde hotel als de spelers en kwamen de bondscoach en de spelers de hele dag tegen. De spelers lagen ook te zonnen naast de journalisten."

   

  "In Mexico hadden we nauwelijks een idee van wat in België gebeurde. Telefoneren was verschrikkelijk duur en de kranten arriveerden met vier of vijf dagen vertraging. Nu kan je gewoon de krant downloaden en alles lezen zoals thuis."