Ga naar de inhoud

meest recent

      Waarom de Rode Duivels zich morgen beter kunnen laten verliezen

       vr 13 juli 2018 17:04
      Ontgoochelde Nederlanders
      Nederland ontsnapte niet aan de Vloek van de Derde Plaats.

      De Rode Duivels willen er alles aan doen om het WK toch nog op de 3e plaats af te sluiten. Maar zouden ze dat wel doen als ze weten dat er een vloek rust op die bronzen medaille?

      Had Nederland op het vorige WK zijn match om de 3e plaats tegen Brazilië willen winnen als het had geweten in welke ellende het daarna zou belanden? Oranje werd zo immers het meest recente slachtoffer van de Vloek van de Derde Plaats.

       

      Wie 3e wordt op het WK voetbal slaagt er namelijk niet in om zich voor het volgende EK voetbal te plaatsen. Een regel die al sinds het WK 1982 geldt en waaraan enkel Duitsland zich na de WK's van 2006 en 2010 kon onttrekken.

      2016: Nederland haalt niet eens top 3 in kwalificatiegroep

      Nederland is na zijn 3e plaats op het WK in Brazilië reekshoofd in groep A. Maar de kwalificaties voor het EK worden een lijdensweg, met dubbele nederlagen tegen IJsland en Tsjechië en als klap op de vuurpijl een 3-0-pandoering in Turkije.

       

      Gevolg: geen EK voor Oranje en het begin van een donkere periode, met later ook nog de gemiste kwalificatie voor het WK.

      Nederland mag hoop opbergen na verlies in Turkije

      2004: Verpakovskis houdt Turkije van Euro 2004

      Turkije haspelde een goeie kwalificatiecampagne af, maar een nederlaag in Engeland deed hen de das om in een groep met ook nog Slovakije, Macedonië en Liechtenstein.

       

      Turkije moest barrages afwerken en dacht in Letland een hapklaar brokje gevonden te hebben. Maar daar dacht Maris Verpakovskis anders over. Dankzij zijn twee goals schakelde Letland Turkije uit (1-0 en 2-2). Opvallend: Tussen 1996 en 2008 was Turkije er enkel in 2004 niet bij.

      Turkije redt het niet tegen Letland

      2000: Kroatië botst op Ierland en Joegoslavië

      Kroatië was na zijn derde plaats geen reekshoofd voor de EK-kwalificatie en belandde in een groep met Joegoslavië, Ierland, Macedonië en Malta.

       

      Een vroege nederlaag in Ierland was al een veeg teken, maar vooral de gelijke spelen in de beladen burenduels tegen Joegoslavië braken Kroatië zuur op. Opvallend, sinds 1996 was Kroatië altijd van de partij op het EK, behalve in 2000.

      Joegoslavische buren nekken Kroatië

      1996: koude douche voor koele Zweden

      In een kwalificatiegroep met Zwitserland, Turkije, Hongarije en IJsland komt Zweden niet verder dan de derde plaats. De Zweden kunnen amper 3 van hun 8 wedstrijden winnen.

       

      Nederlagen in Zwitserland en Turkije komen hard aan, maar vooral de draws tegen IJsland en Turkije in eigen land bezegelen het lot van het Zweden van Brolin, Dahlin, Ingesson en Ravelli.

      Zwitserland is boeman voor Zweden

      1992: Sovjet-Unie schakelt Baresi, Maldini en Baggio uit

      De 3e plaats op het WK in eigen land is niets minder dan een ontgoocheling voor Italië en die ontgoocheling zindert nog wat na.  Italië kan uiteindelijk maar 3 van zijn 8 wedstrijden winnend afsluiten en vooral de nederlaag in Noorwegen en het gelijkspel thuis tegen Noorwegen zijn pijnlijk.

       

      Grote namen als Baresi, Maldini en Baggio worden enkele jaren later wel 2e op het WK 1994, maar Italië mist het EK 1992. Opvallend, tussen 1988 en 2012 is dat de enige keer dat Italië er niet bij is op het EK.

      Noorwegen velt het verdict van Italië

      1988: Sovjet-Unie houdt ook sterke Fransen van EK

      Frankrijk was een van de best voetballende ploegen op het WK van 1986 in Mexico. Platini, Tigana, Papin stonden op de top van hun carrière, maar toch waren ze er niet bij op het EK van 1988 in West-Duitsland.

       

      In een groep met de Sovjet-Unie, Oost-Duitsland, IJsland en Noorwegen lijdt Frankrijk enkele pijnlijke thuisnederlagen. Platini en co laten amper 1 overwinning noteren in de campagne. Sinds 1984 is het het enige EK dat Frankrijk mist.

      Europees kampioen Frankrijk verliest tegen de USSR

      1984: Polen van de hemel naar de hel in 2 jaar

      Polen had op het WK 1982 in Spanje - ook tegen de Belgen - hoge ogen gegooid met onder meer Boniek en Smolarek, maar in de kwalificatiecampagne voor het EK 1984 loopt het grondig fout.

       

      Reekshoofd Polen komt in een groep terecht met Finland, Portugal en de Sovjet-Unie en kan enkel in Finland winnen. Met 4 puntjes uit 6 wedstrijden eindigt Polen troosteloos 3e in de groep.