• home
 • video
 • pas verschenen

  Conclusies Raes na WK Rode Duivels: "Nu al kaartjes kopen voor halve finales EK"

  Raes, net voor aanvang van een wedstrijd.

  Frank Raes trekt alvast vijf conclusies na dit WK omtrent de Rode Duivels.

  De afgelopen maand werden de Rode Duivels in zes wedstrijden gewikt en gewogen op het hoogste internationale niveau. Een geslaagde test, alleen de kers op de taart ontbrak finaal. Frank Raes trekt alvast vijf lessen uit dit WK.

  1. We hoeven van niemand bang te zijn

  De Rode Duivels werden op hun weg naar de troostfinale getest door zes verschillende voetbalculturen. De eindbalans: 14 gemaakte en 6 geïncasseerde goals. De enige nederlaag kwam er na een tegengoal op een standaardsituatie.

   

  “De Rode Duivels hebben dit toernooi aan de wereld getoond dat ze van iedereen kunnen winnen”, is de eerste conclusie van Raes. “Vooral met de overwinning op Brazilië en de sterke comeback tegen Japan.”

   

  “Daarvoor konden we rekenen op drie absolute topspelers. Met De Bruyne als het kompas, die aangaf hoe het schip voer en aan welke snelheid. Hazard als beste veldspeler, die individueel altijd iets meer kon en Courtois die de ploeg in de race hield op cruciale momenten.”

   

  “De Rode Duivels zijn koningen van de omschakeling en dat is een kwaliteit die we niet mogen verliezen.”

  Lukaku dankt de goden na Brazilië-België

  “De Rode Duivels hebben dit toernooi aan de wereld getoond dat ze van iedereen kunnen winnen”

  2. Achterin zoeken naar vers bloed

  Een simpele blik op de leeftijden van de huidige basisspelers leert dat het verstrijken van de tijd vooral in het verdedigend compartiment een factor wordt om rekening mee te houden. Van de huidige driemansverdediging is enkel Alderweireld nog geen 30 jaar. Eerste invaller Vermaelen zit ook al op tram 3.

   

  “Een zoektocht naar vers defensief bloed is daarom nodig”, vindt Raes. “De fitheid van Kompany en Vermaelen is al langer een welles-nietesverhaal waarvan niemand kan voorspellen waar het naartoe gaat. Blessures bij een van de centrale verdedigers leidt meteen tot onzekerheid achterin.”

   

  “Ook op de flanken moet gerekruteerd worden. Meunier klonen zou een goede oplossing zijn, maar medisch en ethisch waarschijnlijk niet haalbaar. Met Meunier in de ploeg zou de match tegen Frankrijk heel anders zijn gelopen. Iemand als Dennis Praet kan zo een rol volgens mij ook wel aan.”

  Kompany wandelt weg van Vertonghen.

  Raes: "Blessures bij een van de centrale verdedigers leidt meteen tot onzekerheid achterin.”

  3. Leren voetballen tegen gesloten teams

  Hazard en Courtois uitten na de match tegen Frankrijk hun teleurstelling met kritiek op de Franse aanpak. Was het niet eerder een terugkerend pijnpunt dat voor frustratie zorgde?

   

  “Hun uitspraken waren nogal ongelukkig”, aldus Raes. “Frankrijk heeft tactisch en technisch een perfect plan uitgevoerd. Daar kan je niet boos over zijn. Mensen mogen het spel van de Rode Duivels dan wel “romantisch” noemen, maar daar koop je op een groot toernooi niets voor. Frankrijk slaagde waar de Rode Duivels faalden: de boel perfect gesloten houden.”

   

  “De Belgen kreeg de meeste doelkansen tegen van alle landen op het WK. Courtois deed de meeste saves, na de Mexicaan Ochoa. België stond 89 doelpogingen toe, Frankrijk 52."

   

  “België heeft ondertussen meer dan genoeg getoond dat ze teams aankunnen die ruimte weggeven en mee willen gaan in het spel. Dat heeft de late goal tegen Japan en de match tegen Brazilië nog maar eens getoond.”

   

  “Matchen als tegen Frankrijk, en tegen minder hoog aangeschreven landen zoals Griekenland in de kwalificatiecampagne, bewijzen dat het probleem pas opduikt als er geen ruimte is. Als de tegenstander het achteraan vakkundig dichtmetselt.”

   

  “Voor elke ploeg is het moeilijk daar door te komen, maar bij de Rode Duivels sluipt er op zo een moment een soort berusting in de ploeg. Zeker tegen tegenstanders met veel kwaliteiten voelt het als een soort onderwerping aan het noodlot. Een gevoel dat je minder hebt bij finalist Kroatië bijvoorbeeld, dat in elke omstandigheid een over-mijn-lijkmentaliteit tentoonspreidt."

   

  “Geconfronteerd met zo een situatie moeten de Rode Duivels niet risicoloos combineren, maar moet iedereen zijn verantwoordelijkheid opnemen en de bal willen hebben. Tegen Frankijk was dat na de 1-0 enkel nog Hazard en in mindere mate De Bruyne. Maar die laatste speelde dan weer te ongeduldig en leek elke keer een beslissende pass te willen trappen.”

  De Bruyne kon de Franse muur niet openbreken.

  4. Niet te snel denken dat heel de wereld ons bewondert

  De Rode Duivels mogen met recht en rede trots zijn op hun toernooi. Het resultaat en de manier waarop mogen, ongeacht de uitslag van de troostfinale, gezien worden. “Maar we moeten opletten dat we ons niet te hard op de eigen borst kloppen”, zegt Raes.

   

  “We kijken door een Belgische bril, terwijl in Engeland de nationale ploeg ontvangen zal worden als koningen. Je moet een kwaliteitskrant als The Times maar eens lezen. Daar wordt Southgate als een messias omschreven."

   

  “In Rusland worden de Russen als helden gevierd en in Brazilië vinden velen nog altijd dat enkel Courtois hen uit de halve finales heeft gehouden. Het is belangrijk om te beseffen dat we op het EK 2020 opnieuw van nul beginnen.”

  Rode Duivels groeten de fans.

  "We moeten opnieuw vanaf nul beginnen", aldus Raes.

  5. Nu al kaartjes kopen voor halve finale en finale van EK

  Misschien vonden sommige fans het gastland onaantrekkelijk. Waren de verplaatsingen te ver of te duur? Op massale steun kon de nationale ploeg in het stadion dit WK niet rekenen.

   

  “Het toernooi in Rusland viel achteraf gezien ongelooflijk mee”, vindt Raes. “De stadions, locaties en organisatie waren top. De meeste Russen waren vriendelijk. Heel wat vooroordelen zijn onterecht gebleken.”

   

  “Ik stel voor dat de Belgische fans in de mate van het mogelijke een voorbeeld proberen te nemen aan de Zuid-Amerikaanse supporters. Zij zakten wel massaal af naar Rusland en wat opviel: zelfs als hun ploeg niet doorstootte, kwamen ze toch naar wedstrijden waarvoor ze tickets hadden gekocht.”

   

  “Belgische fans moeten nu al kaartjes kopen voor de finale of halve finales van het EK voor die uitverkocht zijn zodat er meer Belgen in het stadion zitten. Raken de Duivels niet zo ver in het toernooi, ga dan toch gewoon kijken en geniet van het voetbal.”

  Belgische supporters vieren.

  Raes hoopt alvast op meer Belgische supporters in het stadion tijdens het EK van 2020.