• home
 • video
 • pas verschenen

  "Terechte straf voor mij, maar enkel straf voor mij is niet terecht"

  Tom Dumoulin

  Tom Dumoulin werd van de 7e naar de 19e plaats teruggekatapulteerd.

  Tom Dumoulin leek een perfecte eerste Tourweek te draaien tot hij gisteren door materiaalpech én een tijdstraf een minuut verloor. "Die pech kan gebeuren, maar hoe we het daarna oppakten was echt slecht."

  Terwijl er hier en daar moord en brand werd geschreeuwd, blijft Tom Dumoulin zoals altijd sereen na de tegenslag van gisteren. "Die tijdstraf is balen, maar het is een terechte straf. Al vind ik het niet terecht dat ik ze wel krijg en anderen niet."

   

  "Ik ben nog steeds teleurgesteld over wat er gisteren gebeurd is. Niet zozeer over de spaakbreuk. In een hectische Tour kan zoiets gebeuren. Helaas, pindakaas."

   

  "Maar hoe we het daarna met zijn allen oppakken, was gewoon echt slecht. Daar hebben we nog extra tijd verloren. Dat is zonde."

  Theuns: "Letter van reglement, maar niet ziel van de koers"

  Edward Theuns geeft toe dat de sfeer niet al te best was gisteravond bij Sunweb. "Het was een moeilijk moment om terug te keren. Er was niet echt paniek, maar toch stress. Geschke zat wel dichtbij, maar die heeft juist een heel kleine fiets."

   

  "We hebben het zo goed mogelijk opgelost, maar we hebben 's avonds toch gepraat hoe we het volgende keer beter kunnen doen."

   

  Tot overmaat van ramp kreeg Dumoulin ook nog eens een tijdstraf. "Als je de letter van het reglement toepast, is dat correct. Maar naar de ziel van de koers zou ik geen straf geven."

  NOS-journalist: "2 maten en 2 gewichten"

  In Nederland is er uiteraard ook wat beroering over de straf die Tom Dumoulin heeft gekregen. "Het gevoel leeft dat er met 2 maten en 2 gewichten wordt gewerkt", zegt NOS-journalist Gio Lippens. "Er waren wel meer renners die na een val achter de auto zijn teruggekomen."

   

  "Ik denk dat ze een voorbeeld hebben willen stellen, zoals ze eerder in de Vuelta deden met Nibali (die werd uitgesloten na langdurig stayeren). Ze hadden het gevoel: "Nu moeten we iets doen." Maar ik vind het niet consequent."

   

  "Ik kan me voorstellen dat ze bij Sunweb gefrustreerd zijn", zegt Sven Nys. "Zeker als je ziet dat andere renners niet bestraft worden. Op den duur gaat dat in je hoofd spelen. Maar je moet als jury op een gegeven moment ook een grens trekken. Anders wordt het alsmaar erger."