• home
 • video
 • pas verschenen

  Vida verontschuldigt zich aan Rusland: "Weet dat ik fout was, maar wou enkel Oekraïense vrienden bedanken"

  De Kroaat Vida stond in de basis van de halve finale tegen Engeland.

  De Kroaat Vida deed zijn uitspraken na de kwartfinale tegen Rusland.

  De Kroatische verdediger Domagoj Vida heeft zich verontschuldigd aan Rusland voor zijn steunbetuiging aan Oekraïne vorig weekend. "Ik weet dat ik een fout maakte en wil me nu excuseren aan het Russische volk", vertelde hij na de halve finale tegen Engeland in het Russisch.

  Vorig weekend na de gewonnen clash tegen gastland Rusland plaatste Vida een video online waarin hij zijn steun betuigde aan Oekraïne. Hij speelde vroeger voor de Oekraïense club Dynamo Kiev. In zijn video zegt hij: "Glorie voor Oekraïne." 

   

  Dat veroorzaakte een rel in Rusland. Sinds de annexatie van de Krim door Oekraïne in 2014 zijn de relaties tussen Rusland en Oekraïne gespannen. Tijdens de halve finale werd hij uitgejouwd door het Russische publiek.

   

  Gisteren kwam Vida er zelf nog eens op terug op een Russische tv-zender. "Sorry, maar dat is het leven. Je moet van je fouten leren", zei hij in het Russisch.

  "Het was een uiting van dankbaarheid"

  De wereldvoetbalbond FIFA oordeelde dat de opmerkingen van Vida niet in overeenstemming waren met de toernooiregels inzake politieke neutraliteit. De disciplinaire commissie gaf Vida een formele waarschuwing.

   

  Vida verontschuldigde zich al eerder aan de Kroatische voetbalbond voor zijn gedrag. De verdediger beweerde dat zijn opmerkingen gerelateerd waren aan zijn vroegere carrière bij Dynamo Kiev en niet politiek gericht.


  "Het was niet onze bedoeling om iemand te beledigen... Ik hoop oprecht dat deze boodschap niet anders zal worden opgevat en louter een uiting is van dankbaarheid aan onze vrienden in Oekraïne voor hun steun", aldus Vida.

   

  In de video van Vida kwam ook een lid van de Kroatische technische staf voor. Scout Ognjen Vukojevic kreeg van de FIFA een boete opgelegd van 15.000 Zwitserse frank. Het teamlid werd ondertussen ontslagen bij het nationale team.