• home
 • video
 • pas verschenen

  Strupar: "Kroatië wereldkampioen en brons voor de Rode Duivels"

  Branko Strupar

  Branko Strupar aan het werk tegen zijn vaderland Kroatië.

  Ex-Rode Duivel en halve Kroaat Branko Strupar had uiteraard graag een finale gezien tussen België en Kroatië, maar nu supportert de ex-Rode Duivel voor de Kroaten. "Frankrijk is op papier favoriet, maar de teamspirit van Kroatië is zo groot. In een finale weet je maar nooit."

  "Het wordt een voorzichtige match, dus zou beslist kunnen worden door strafschoppen"

  Strupar, een Kroatische Belg, zit op dit moment in Kroatië. "De sfeer is hier ongelooflijk. Er wordt hier gefeest sinds woensdagavond en er zal gefeest worden tot zondag. Dit is tot nu toe het grootste succes van de Kroatische ploeg. Het is een klein land, met een heel groot hart. We hebben genoten van de prestatie van de ploeg. Kroatië staat dik verdiend in de finale."

   

  "Nu volgt die laatste en grootste match tegen Frankrijk. De Fransen zijn favoriet, net als tegen België. Het is echt een topelftal en de Fransen hebben nu een dag meer rust gehad. Ik zal niet verrast zijn als het 0-0 blijft en de match beslist zal worden met strafschoppen. De ploegen zullen geen risico's willen nemen. Het wordt een voorzichtige match. Hopelijk is het dan een voordeel dat Kroatië veel ervaring heeft met verlengingen en strafschoppen. Op papier is Frankrijk dus favoriet, maar in zo'n finale weet je nooit."

   

  "De grote sterkte van Kroatië is de teamspirit. Het is uiteraard een topelftal met namen als Modric, Rakitic, Perisic, ... Maar het zijn niet alleen de individuele kwaliteiten, er wordt vooral als team heel sterk gespeeld. Iedereen ademt als 1 speler. Als het moet kunnen ze 3 dagen lopen. De rol van de bondscoach daarin is groot. Hij heeft die positieve energie gebracht. Voor zijn komst was de sfeer slecht. Nu is er veel geloof en vertrouwen in eigen kunnen. Hij heeft rust gebracht. En Kroatië heeft op dit toernooi ook geluk gekregen, misschien van God."

   

  Heeft het team een zwakte? "Dat is al jarenlang de linksback. Op dit WK gaat het goed, maar er wordt toch al jarenlang naar een oplossing gezocht."

  "Ik was heel triest na de uitschakeling van België"

  In 2002 was Strupar zelf op het WK met de Rode Duivels. Hoe heeft hij dit WK gevolgd? "Ik was de grootste supporter van België. Ik wou heel graag een finale tussen België en Kroatië. Ik vond de uitschakeling echt heel jammer. Ik was triest. Dat hadden de Duivels niet verdiend."

   

  "De Belgen waren echt heel sterk. Ze hadden in de eerste helft een beetje pech en dan was er die ene goeie redding van Lloris. In de tweede helft komen ze dan op achterstand na een stilstaande fase en daarna toonde Frankrijk zich wel heel sterk als verdedigend blok. Je verliest die halve finale door 1 minuutje concentratieverlies."

   

  "Ik hoop nu dat de Rode Duivels de derde plaats pakken. Dat zou het beste resultaat ooit zijn. En Kroatië dan wereldkampioen."